Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kesko understryker att det inte lämnar Borgå centrum

Från 2016
Uppdaterad 29.11.2016 07:13.
Citymarket i Borgå.
Bildtext Citymarket blir K-supermarket om Kesko får bygga på västra åstranden.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

Trots att Kesko vill bygga en ny Citymarket på västra åstranden tänker företaget fortsätta i fastigheten intill Mannerheimgatan. Keskos regionchef gillar inte pratet om att Borgå centrum dör ut.

- Det har pratats mycket i medierna den senaste tiden om rädslor för att centrum ska dö ut ifall Citymarket flyttar till västra åstranden. Jag vill understryka att Kesko tänker stanna kvar i den nuvarande fastigheten i korsningen av Mannerheimgatan och Runebergsgatan, säger Antti Palomäki som är regionchef på Kesko.

Detaljhandelskedjan Kesko planerar att öppna en K-supermarket i den nuvarande Citymarketfastigheten. Den nya marketen skulle omfatta den nedre våningen där det också i dag också säljs dagligvaror.

Illustation av hotell och Citymarket vid västra åstranden i Borgå
Bildtext Kesko vill bygga en Citymarket intill Konstfabriken på västra åstranden. Bilden illustrerar hur den nya affären förväntas se ut.
Bild: Borgå stad

Affären ska byggas om till en supermarket genast efter att den nya Citymarketen har öppnat.

- Fastighetsägaren är intresserad av att utveckla och hyra ut också övre våningen. Ägarens tanke är att göra rum för specialvaruhandel där, säger Palomäki.

Fasaden byggs om?

Palomäki tror att byggnadens fasad mot Mannerheimgatan byggs om så att kunderna kommer in till affärens övre våning yttre vägen. Parkeringshallen ska finnas kvar i källaren.

Den nya Citymarketbyggnaden på västra åstranden torde stå klar år 2019, eller redan år 2018 ifall ingen överklagar planerna. Palomäki säger att Borgås växande invånarantal gör honom övertygad om att det finns tillräckligt med kunder för alla deras tre större affärer i och kring centrum.

k-citymarket skylt
Bildtext Fasaden mot Mannerheimgatan kan se annorlunda ut i framtiden.
Bild: Yle/Robin Halttunen

Kesko har också ett antal mindre affärer i Borgå, och fler blev de i april då Kesko köpte upp Suomen lähikauppa som ägde alla Siwa och Valintataloaffärer.

De tidigare Siwa och Valintataloaffärernas öde klarnar under våren. Vid det här skedet vet Keskos regionchef redan att Valintatalo i Gammelbacka blir en K-market.

Palomäki avslöjar också att Kesko hela tiden förhandlar med Alko. Han säger att en Alkobutik i centrum skulle stärka områdets tävlingsförmåga, men att det inte för tillfället finns några planer för en sådan i företagets fastigheter.

k-citymarket ingång
Bild: Yle/Robin Halttunen

Ifall Citymarket på västra åstranden inte blir av skulle centrumfastigheten vara i behov av en ordentlig renovering. Byggnadens ålder börjar synas.

- Men vi räknar med att vi får bygga på västra åstranden. Vi har sökt efter en plats för vår nya affär redan i tio år och vi har gett upp hoppet om Kungsporten.

parkeringshall under citymarket
Bildtext Det är inte möjligt att utvidga parkeringsgrottan under Citymarket i centrum.
Bild: Yle/Robin Halttunen

Palomäki vet att planerna ännu måste godkännas av fullmäktige. Han säger att chansen att planen godkänns just nu är 50/50.

- Men jag tror att beslutsfattarna förstår att ekonomisk tilllväxt och nya arbetsplatser är bra för staden, säger Palomäki.

Diskussion om artikeln