Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Johan Bargum och Carl Knif får statspriser

Från 2016
Uppdaterad 29.11.2016 12:37.
Johan Bargum
Bildtext Johan Bargum tilldelas statspriset i litteratur 2016.
Bild: Niklas Sandström

Johan Bargum erhåller statspriset i litteratur för en författarbana som varat i fem decennier, och danskonstnären Carl Knif tilldelas statspriset för dans.

Undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen har idag delat ut statspriser för scenkonst, musik, cirkus, dans och litteratur.

Statsprisen beviljas av sakkunnigorgan vid Centret för konstfrämjande, statens konstkommissioner, som erkänsla för förtjänstfullt arbete som blivit färdigt under de senaste tre åren eller för långvarig och förtjänstfull verksamhet inom respektive konstområde.

Varje statspris är värt 13 500 euro och beviljas ur tipsmedel.

Författaren Johan Bargum erhåller statspriset i litteratur med följande motivering:

”Johan Bargum är en mångsidig författare som förutom romaner och noveller också har skrivit flitigt för teaterscenen. Hans böcker är översatta till ett flertal språk och pjästexter har översatts och uppförts utomlands. Det är uppenbart att Bargums prosa är som gjord för högläsning.

Den ibland nästan oöverkomliga svårigheten för oss människor att kommunicera med varandra är ett återkommande tema hos Bargum. Inte sällan står relationen mellan barnet och den vuxna i fokus. Påfallande ofta förekommer djur i hans noveller; också djuren försöker kommunicera fast de inte kan göra sig hörda.

I Bargums universum är avskeden och uppbrotten många. Bargums författarskap präglas inte av snabba poäng och lättköpta skratt, därmed inte sagt att humorn skulle saknas. Med tiden har texterna alltmer kommit att präglas av en sinnrik och vänlig fyndighet.”

Statspriset i litteratur beviljas av statens litteraturkommission.

Carl Knif, koreograf
Bildtext Carl Knif tilldelas statspris för dans 2016.
Bild: Yle

Statspriset för dans tilldelas danskonstnären Carl Knif, som enligt prismotiveringen inte väjer för smärtsamma och pinsamma ämnen i sina verk – verk som kännetecknas av att vara öppet personliga, orädda och nakna liksom barmhärtigt poetiska.

Knifs soloverk RED har väckt internationell uppmärksamhet, och på Fringe-festivalen i Edinburgh i höst nominerades den till Total Theatre Award.

I prismotiveringen lyfter man också fram Knifs regi av Franz Kafkas novell ”Förvandlingen” som sattes upp på Svenska teatern tidigare i år.

Statspriset för musik tillfaller kompositören Kalevi Aho, statspriset i filmkonst tilldelas regissören Juho Kuosmanen, producenten Jussi Rantamäki och fotografen J-P Passi för filmen ”Hymyilevä mies” (på svenska ”Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv”). Statspriset för översättare går till Reita Lounatvuori.

Hymyilevä mies - filmplanschen på vilken huvudpersonerna tittar rakt in i kameran.
Bildtext Filmen "Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv" tilldelas statspriset i filmkonst 2016.
Bild: B-Plan Distribution

Statspriset för cirkuskonst går till cirkuskonstnärerna Rauli Kosonen, Kalle Lehto och Petri Tuominen och statspriset för scenkonst tilldelas föreningen för dockteaterkonstnärer Aura of Puppets rf.

Mer information om statsprisen samt motiveringar till de enskilda prisen hittar man på Undervisnings- och kulturministeriets webbplats.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln