Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fjäderfä i riskzonen när fågelinfluensa sprider sig

Från 2016
Uppdaterad 29.11.2016 05:32.
Varning för fågelinfluensa i Mariehamn.
Bildtext Möjliga fall av fågelinfluensa undersöks i Mariehamn.
Bild: Yle

Flyttfåglar från Asien tros ha hämtat det smittsamma och dödliga fågelinfluensaviruset till Europa och Finland. För människan är smittorisken nästan obefintlig och det viktigaste är för hönsgårdarna att bekämpa smittan.

Det högpatogena fågelinfluensaviruset av typen H5N8 påträffades för första gången i Finland i förra veckan i två döda viggar i Lemland och på Vårdö på Åland. Man misstänker samma dödsorsak också för fyra påfåglar som hittades döda i Mariehamn i lördags.

Viruset är mycket smittsamt fåglar emellan, men smittorisken för människor är nästintill obefintlig, enligt svenska Folkhälsomyndigheten. Ingen människa har hittills smittats, men omvandlas viruset kan det bli möjligt.

Fjäderfä och hobbyfåglar i riskzonen

- Man måste skydda fjäderfä och hobbyfåglar mot fågelinfluensa och vilda fåglar. Man håller fåglarna inomhus, och använder skilda kläder inne i hönsgården och tvättar händerna, säger överinspektör Tiia Tuupainen på Livsmedelssäkerhetsverket Evira.

Viruset, som påträffats i vilda och tama fåglar runt om i Europa i höst, sprids via direkt eller indirekt kontakt från vilda fåglar till tama. Det räcker med en nysning, eller att fågelspillning kommer in i hönsgården via djurskötarens skor.

Hittas ett fall på en gård ska den isoleras och fjäderfätransporter begränsas. Hönsen ska hållas inomhus fram till slutet av maj.

Äggproducenten obekymrad

- Det är möjligt att viruset finns också någon annanstans i Finland, säger Tuupainen på Evira, där viruset orsakar bråda tider för tjänstemännen.

Äggproducenten Pieter van den Hoek i Borgå är ändå inte är bekymrad. Hönsen är oberoende inomhus hela vintern, säger han.

- Om viruset sprids kraftigt under våren, då börjar jag oroa mig, säger van den Hoek.

Han tror inte heller att influensan påverkar människors konsumtionsvanor.

Ägg och kyckling kan tillredas som normalt och bekymmerslöst också framöver - och man kan mata fåglar och sätta upp holkar.

Institutet för hälsa och välfärd uppmanar ändå till handhygien och att undvika kontakt med döda eller sjuka fåglar.