Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Man körde på folk och knivhögg i Ohio - polisen utreder om det var terrorism

Från 2016
Uppdaterad 29.11.2016 00:30.
Karta som visar var Clumbus finns i Ohio, USA.
Bild: Ylen uutisgrafiikka

En student som var född i Somalia körde in sin bil i en grupp fotgängare och började knivhugga människor med en slaktkniv vid Ohio State Universitys campusområde i staden Columbus, enligt APT. Händelsen rapporterades först felaktigt vara ett skottdrama.

Polisen utreder nu tillsammans med FBI om dådet var en terrorattack. Elva personer skadades, en av dem kritiskt.

Gärningsmannen var student vid universitetet och född somalier. Han hade permanent uppehållstillstånd i USA, enligt en anonym poliskälla som nyhetsbyrån APT har talat med.

I eftermiddags då larmet gick på campusområdet trodde man att det handlade om skottlossning. En serie meddelanden på Twitter av universitetets säkerhetsavdelning berättade felaktigt att det handlade om ett pågående skottdrama.

"Spring, göm dig, kämpa emot", uppmanade universitetets säkerhetsavdelning i sin första tweet som talade om pågående skottdrama. Uppmaningen är standardprotokoll vid aktiva skjutsituationer. I första hand ska man fly och först vid omedelbar livsfara försvara sig mot gärningsmannen.

Skottlossningen som också fler studenter hade hört härstammade uppenbarligen från polisens vapen. Gärningsmannen dödades av polisen.

Gömde sig i klassrum

Ohio State Universitys huvudcampus i Columbus har närmare 60 000 studenter och polisen spärrade av hela området.

Polisoperationen pågick över en timme på måndag morgon lokal tid (eftermiddag i Finland) då studenterna hade återvänt till campus efter Thanks giving.

Studenter gömde sig i klassrum och kontor och spärrade dörrar med stolar och bord.

Universitetets säkerhetsavdelning uppmanade människor i universitetsområdet att söka skydd.

"Vi hörde sirener"

Studenten Anthony Falzarano berättar för CNN att han deltog i en föreläsning då skottlossningen bröt ut.

- Vi hörde sirener. Jag var ännu i klassen och alla fick ett textmeddelande samtidigt, berättar han för CNN.

Falzarano och hans studiekompisar var evakuerade till en grannbyggnad.

Wyatt Crosher berättar för CNN att han hörde skottlossning från en byggnad med klassrum.

- Min rumskompis och jag hörde tre eller fyra skott från andra sidan gatan. Strax efter det hörde vi en hop polisbilar och ambulanser köra upp på andra sidan gatan säger Wyatt Crosher, 19, till CNN.

Medier och nyhetsbyråer världen över, också Senska Yle, rapporterade att det handlade om ett pågående skottdrama. Så var alltså inte fallet.

Artikeln uppdaterad 29.11.2016 kl 0:20 med nya uppgifter. Incidenten vid campusområdet i Ohio var inte ett skottdrama - det handlade om en påkörning och massknivhuggning.