Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Wolff, Laestadius och Burton har skrivit årets bästa svenska böcker

Från 2016
Uppdaterad 28.11.2016 20:23.
Lilla Augustpristagaren Sigrid Nikka (till vänster) tillsammans med Augustprisvinnarna Nina Burton, Ann-Helén Laestadius och Lina Wolff.
Bildtext Lilla Augustpristagaren Sigrid Nikka (till vänster) tillsammans med Augustprisvinnarna Nina Burton, Ann-Helén Laestadius och Lina Wolff.
Bild: Sören Andersson

De prestigefyllda Augustprisen till årets bästa svenska skönlitterära verk, årets bästa svenska fackbok och årets bästa svenska barn- och ungdomsbok har delats ut på Konserthuset i Stockholm.

Priset för årets bästa svenska skönlitterära verk tilldelas De polyglotta älskarna av Lina Wolff.

” 'Jag är trettiosex år gammal och söker en öm, men inte alltför öm man.' Ellinors kontaktannons leder henne till en överflödig litteraturkritiker med våldstendenser. Det är upprinnelsen till en flerskiktad, uppkäftig och intrikat saga för vuxna. Wolff gestaltar könens överordning och underordning, sexuella maktspel, svek och kärlekslängtan. Men allra mest handlar det om det mångspråkiga, det polyglotta som en förutsättning för den mänskliga existensen."

Lina Wolff tilldelas Augustpriset för årets bästa svenska skönlitterära verk 2016.
Bildtext Lina Wolff tilldelas Augustpriset för årets bästa svenska skönlitterära verk 2016.
Bild: Sören Andersson

Priset för årets bästa svenska barn- och ungdomsbok tillfaller Tio över ett av Ann-Helén Laestadius.

"I Kiruna ställer Maja klockan på tio över ett varje natt, lagom till de nattliga gruvsprängningarna. Hon måste kunna rädda familjen om det värsta skulle hända och allting rasar. Ann-Helén Laestadius ungdomsroman är en berättelse om att gå runt med en konstant rädsla för att tillvaron ska rämna. Det handlar om sorgen inför en bygd i förändring, om samhällsengagemang och kommunalpolitik, men också om nära vänskap och kärlek. Med driv i språket flätar Laestadius samman plats, politik och psykologi."

Ann-Helén Laestadius tilldelas Augustpriset för årets bästa svenska barn- och ungdomsbok 2016.
Bild: Rabén & Sjögren förlag

I år var också den finlandssvenska illustratören Linda Bondestam nominerad till priset för bilderboken Djur som ingen sett med text av Ulf Stark.

Priset för årets bästa fackbok tillfaller Gutenberggalaxens nova. En essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution av Nina Burton.

"Han var västvärldens förste bästsäljare, en flitigt nätverkande humanist som med boktryckarkonsten byggde broar mellan religion och vetenskap. I en fantasieggande berättelse får vi följa den litterära stjärnan Erasmus av Rotterdam under 1500-talets medierevolution i Europa. Med ett livfullt språk ges en historielektion med perspektiv på vår egen tid."

Lär mer om Nina Burtons bok här.

Nina Burton tilldelas Augustpriset för bästa svenska fackbok 2016.
Bildtext Nina Burton tilldelas Augustpriset för årets svenska fackbok 2016.
Bild: Sören Andersson

Läs mer om samtliga kandidater och pristagare på Augustprisets webbplats.

Sedan år 1989 delas Augustprisen ut till årets bästa svenska böcker. Svenska Förläggareföreningen instiftade priset för att belöna och sätta fokus på de bästa nyutkomna böckerna på svenska varje år.

Priset delas ut i tre kategorier och priset i varje kategori är en bronsstatyett samt 100 000 svenska kronor, ca 9 700 euro.

Alla svenska förlag kan lämna in förslag på böcker till Augustpriset.

En jury i respektive kategori nominerar sex titlar vardera utifrån influtna förslag.

De nominerade titlarna läses därefter av en elektorsförsamling bestående av 63 elektorer – 21 i vardera kategori. Elektorerna är spridda över hela Sverige och består av en tredjedel bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker med flera. Omröstningen är sluten. Den titel som får flest röster i respektive kategori vinner.

År 2005 tilldelades Monika Fagerholm Augustpriset för romanen Den amerikanska flickan och år 2013 var Kjell Westö nominerade till Augustpriset för romanen Hägring 38.