Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Busschauffören som slängde av 9-åring fortsätter jobba

Från 2016
Barn i trafiken, mörk bild
Bildtext Den 9-åriga flickan slängdes av vid ring 1 en mörk novemberkväll. Chauffören jobbar kvar. Barnet på bilden har inte med händelsen att göra.
Bild: Pixabay, Sebastian Dahlström

Chauffören som slängde av en 9-årig flicka vid ring 1 får jobba kvar. Bussbolaget Nobinas ledning talade med chauffören i eftermiddags.

- Vi har diskutetat med chauffören och vidtagit vissa disciplinära åtgärder, men chauffören jobbar kvar, säger Nobinas vd Tom Ward.

Fick ni någon klarhet i varför chauffören agerade såhär?

- Det här handlar om en person som är noga med att följa regelboken. HRT:s regler säger klart att man inte får låta någon åka utan biljett. Samtidigt har Nobina klara riktlinjer om att passagerarens säkerhet aldrig får vara hotad, så chauffören har inte kommit ihåg alla regler.

Till Helsingin Uutiset säger Tom Ward att chauffören kommer från ett grannland till Finland och att det delvis handlar om kulturskillnader.

- Det jag försökte säga var att man i vissa kulturer är väldigt noga med att följa regler, medan man i andra är mer kundvänliga.

Exakt hur chauffören här skiljer sig från en typisk finländsk chaufför förblir ändå oklart.

Finland är också traditionellt känt för ganska strikta regler och kanske inte heller uppfattas som det mest kundvänliga landet. Är du av annan åsikt?

- Nej, jag skulle nog inte säga att jag är av annan åsikt.

Hur det kan komma sig att ingen i bussen ingrep när den 9-åriga flickan inte kunde betala för sin biljett kan Ward inte svara på. Han antar ändå att det funnits en hel del passagerare i bussen, för bussarna brukar vara rätt fulla den tid flickan åkte.

- Man kan fråga sig varför ingen ryckte ut och hjälpte flickan.

Kan det kännas otryggt för föräldrar att låta sina barn åka ensamma i kollektivtrafiken om vår kultur är sådan att ingen ingriper om ett barn behöver hjälp?

- Det är säkert en helt befogad oro.

Trafik på Ring I

Busschaufför slängde av 9-åring på Ring I – hade köpt fel biljett

Flickan lämnades på hållplatsen utan pengar eller mobil.

Diskussion om artikeln