Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Läkare anställs i Helsingfors - utan kunskaper i svenska

Från 2016
Uppdaterad 28.11.2016 21:09.
Vårdcentralen i Kvarnbäcken i Helsingfors.
Bildtext Kvarnbäckens vårdcentral får en läkare som saknar kunskaper i svenska. Det svenska teamet påverkas inte.
Bild: YLE/Rose-Marie Sundström

Stadsstyrelsen i Helsingfors har godkänt förslaget på att läkare med utländsk bakgrund anställs - trots att de saknar kunskaper i svenska. Det handlar om en läkare i Kvarnbäcken och en i Sockenbacka.

Förra veckan bordlades ärendet i stadsstyrelsen. SFP:s respresentant i stadsstyrelsen Marcus Rantala är nöjd med de utredningar han fått.

Det här är säkert någonting vi kommer att måsta ta ställning till i framtiden också, eftersom det handlar om invandrare som inte har haft möjlighet att lära sig svenska. Men vi måste vara försiktiga så att det inte bli någon automatik i det.

Marcus Rantala, SFP

- Dels visade det sig att det här inte har gjorts tidigare, dels att det nog förekommer viss språkutbildning inom social- och hälsovårdsverket.

Påverkar inte de svenska teamen

Anställningen av de två läkarna påverkar heller inte den svenska servicen: alla de svenska tjänsterna vid Kvarnbäckens vårdcentral är besatta och i Sockenbacka jobbar en läkare som har svenska som modersmål och en som har jobbat i Sverige.

- Det här är säkert någonting vi kommer att måsta ta ställning till i framtiden också, eftersom det handlar om invandrare som inte har haft möjlighet att lära sig svenska. Men vi måste vara försiktiga så att det inte bli någon automatik i det.

Hur orolig är du för att det här på sikt leder till att de svenska tjänsterna luckras upp?

- Jag är mycket orolig för det. Vi har sett en sådan trend de senaste åren, samtidigt som systemet i Helsingfors med tre svenska team är ett sätt att få det att fungera. Jag tror vi kommer att se mer av att servicen koncentreras till vissa punkter.

Marcus Rantala poängterar att det också handlar om hur man ordnar språkundervisningen för personalen.

- En läkare behöver ju inte ha fullständiga kunskaper i svenska, utan det kan räcka med att patienten känner sig välkommen och trygg i situationen. Men vi har stora utmaningar och inom hemvården har vi stora problem och brister när det gäller service på svenska.

Läkare som slår en badanka

Helsingfors stad frångår lagen - läkare behöver inte kunna svenska

Tjänsterna söks av utlänningar som inte kan svenska.

Diskussion om artikeln