Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kubaner köar för att hylla minnet av Castro

Från 2016
Kubaner köar till José Martí-monumentet på Revolutionstorget i Havanna för att hedra minnet av Fidel Castro.
Bild: EPA/ALEJANDRO ERNESTO

Tiotusentals kubaner har köat till José Martí-monumentet på Revolutionstorget i Havanna för att ta ett sista farväl av Fidel Castro. De flesta världsledare tackar ändå nej till att delta i begravningen.

Den veckolånga avskedet av Castro har inletts med långa köer till ett svartvitt porträtt av "El Comandante" som ung revolutionär. Regeringen hade uppmanat kubaner att sluta upp på Revolutionstorget där ceremonierna ska kulminera med ett massmöte tisdag kväll.

90-årige Castro dog i fredags och har redan kremerats. Hans bror, president Raúl Castro ledde en privat ceremoni på måndagen i försvarsministeriet vid Fidel Castros urna.

Senare i veckan ska Castros aska färdas i en begravningsprocession till Santiago de Cuba där Castro inledde revolutionen. Han ska begravas i Santiago på söndag morgon.

Världsledarna ratar begravningen

Många världsledare har redan tackat nej till att delta i begravningen. Rysslands president Vladimir Putin har för fullt upp och kan inte komma, meddelade hans talesman Dmitrij Peskov. Rysslands delegation till begravningen kommer att ledas av dumans talman Vjatjeslav Volodin.

Vita huset har meddelat att president Barack Obama inte kommer att närvara.

Inte heller Tysklands förbundskansler Angela Merkel eller Frankrikes president Francois Hollande kommer att delta.

Enligt brittisk press stannar premiärminister Theresa May och utrikesminister Boris Johnson också hemma. Däremot verkar Labour-ledaren Jeremy Corbin vara på väg. Under helgen beskrev han Castro som "en jättelik gestalt för hela planetens historia".

Kanadas premiärminister Justin Trudeau utsattes för hård kritik efter att han hade kallat Castro för en "stor ledare" och på söndagen tvingades han tillstå att Castro varit en diktator. Inte heller Trudeau kommer att delta i begravningen.

Diskussion om artikeln