Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Borttvingad CIA-chef kan bli Trumps utrikesminister

Från 2016
Uppdaterad 29.11.2016 07:27.
Före detta spionchefen  David Petraeus.
Bildtext David Petraeus
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

I USA fortsätter spekulationerna kring vem som blir utrikesminister i Donald Trumps kabinett. Nu har ett nytt namn dykt upp: tidigare spionchefen David Petraeus, som läckte sekretessbelagd information till älskarinnan.

I går hade den tillträdande presidenten Donald Trump bokat in ett möte med David Petraeus, före detta CIA-chef. Petraeus tvingades avgå som spionchef 2012 efter en uppmärksammad otrohetsaffär. Han hade läckt sekretessbelagd information till sin älskarinna. Enligt flera amerikanska medier är Petraeus trots det påtänkt som utrikesminister.

I ljuset av Donald Trumps attacker mot Hillary Clinton under valkampanjen skulle ändå ett eventuellt val av Petraeus te sig märkligt. Donald Trump kritiserade upprepade gånger sin motkandidat Clinton för att hon använt en privat server för att skicka e-post under sin tid som utrikesminister. Trump beskrev det som ett oerhört brott och den största skandalen sedan Watergate. Men det tycks inte förhindra Trump från att överväga Petraeus för samma post, en man som alltså erkänt att han läckt sekretessbelagda dokument.

Efter mötet i Trump Tower i New York twittrade Donald Trump ut en hyllning till generalen: “Träffade nyss general Petraeus - var mycket imponerad.”, skrev Trump.

Giuliani och Romney hänger kvar

Två andra toppnamn håller sig samtidigt envist kvar i spekulationerna för utrikesministerposten. Det är Rudy Giuliani, tidigare borgmästare i New York och en lojal Trumpsupporter, och Mitt Romney, före detta guvernör från Massachusetts som ställde upp i presidentvalet mot Barack Obama 2012. Romney stödde aldrig Trump i presidentvalet utan kritiserade honom skarpt, men Romney är i stället uppskattad av det republikanska etablissemanget.

Det råder oenighet i Trumplägret om vilken av dessa två skulle vara en bättre kandidat. Det kunde bana väg för Petraeus, som kan uppfattas som en kompromiss.

Price hälsominister

Enligt flera amerikanska medier är det nu också avgjort vem som får posten som hälsominister i Trumps kabinett. Den posten ska vara vikt för Tom Price, en kirurg som varit skarpt kritisk till sjukvårdsförsäkringen Obamacare.

Många kritiska till Trumps valfuskanklagelser

I går fortsatte också diskussionen om Donald Trumps nya anklagelser om valfusk i USA. Trump påstod i söndags på Twitter att ”miljoner människor röstat illegalt” – och att han skulle ha fått fler röster än Hillary Clinton om dessa felaktiga röster räknats bort.

I går fick Trump hård kritik från flera framträdande demokrater, republikaner och amerikanska valforskare för fuskanklagelserna. Trumps tweet var en reaktion på att Jill Stein, partiledaren för Gröna partiet i USA, kräver att rösterna ska räknas om i flera delstater, och på att Hillary Clintons kampanjorganisation meddelade att också den deltar i omräkningen.

Diskussion om artikeln