Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Prao-projekt för asylsökande utvidgas till hela landet

Från 2016
Ett butiksbiträde vid grönsakshylla.
Bildtext Arkivbild från livsmedelsaffär.
Bild: Kesko

Ett lyckat prao-projekt för asylsökande utvidgas till hela landet. För ett år sedan startade Röda Korsets distrikt i Egentliga Finland projektet, som hjälper asylsökande att komma in i det finländska arbetslivet i snabbare takt.

Asylsökande har praoat vid ett företag eller en förening. Det är fråga om handledda arbetstillfällen, tröskeln ska vara låg.

- Meningen är att sysselsätta de asylsökande och visa de asylsökande hur det finska arbetslivet fungerar, så att de känner sig delaktiga i samhället, berättar verksamhetsledare Pauli Heikkinen vid Röda Korset i Egentliga Finland.

Pilotprojektet i Åboregionen var lyckat och utvidgades snabbt även till andra orter. Till hösten hade 40 flyktingförläggningar anammat modellen med prao-perioder. Hittills har cirka 400 asylsökande fått bekanta sig med utbildningssektorn, byggplatser, media, restauranger, affärer och städbranschen.

Asylsökande får ingen lön får arbetet, men de får under 1-3 veckor lära känna samhället och arbetet, vilket ska göra steget ut i arbetslivet lättare. Samtidigt får de får öva sin finska också utanför klassrummet.

- De som praoar ersätter inte någon arbetstagare, men de hjälper oss med kundservicen. De fixar hyllor, ser till att det ser prydligt ut, och de är mycket motiverade, säger servicechef Tarja Poikkeus vid Prisma i Kyrkslätt.

En central del i projektet har också varit att ta reda på asylsökandes kunnande, utbildning och intressen. Det finns ett stort kunnande hos dem som anlänt till Finland, men det har inte kartlagts särskilt snabbt, om alls.

Röda Korset och mottagningscentralerna söker nu samarbetsparter över hela Finland.

Diskussion om artikeln