Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Beställ inte den här låten till ditt bröllop

Från 2016
Uppdaterad 29.11.2016 15:21.
Whitney Houston i Thailand 2004
Bildtext Whitney Houston blev en stor artist men privatlivet var en tragedi.
Bild: EPA

Då Dolly Parton skrev I will always love you för att hylla sin mentor och kollega så kunde hon knappast ana vilken enorm hitlåt det skulle bli. Men den är också en av de mest feltolkade låtarna inom popmusiken. Även om man i texten förklarar evig kärlek till en annan person så är det egentligen en separationslåt.

Det var genom den amerikanska TV-programmet The Porter Wagoner Show som Dolly Parton blev känd för den stora publiken. Wagoner var själv en mycket populär countryartist och han plockade ofta in Parton för att sjunga duett i programmet.

1973 fick Parton sin första stora hit med låten Jolene och då kände hon att det var dags att ta farväl av Wagoner som hade varit till stor hjälp då hon startade sin karriär. De hade aldrig ett kärleksförhållande och vänskapen höll trots att Parton bestämde sig för att gå sina egna vägar.

En hyllningslåt

För att hylla sin vän så skrev Parton låten, I will always love you, som handlade om hur svårt det kan vara att skiljas från någon man tycker väldigt mycket om men som man samtidig upplever att hindrar en från att gå vidare i livet.

Då singeln utkom år 1974 blev den omåttligt populär, speciellt i country-kretsar, och den gick också upp på första plats på Billboards country-lista. 1982 gjorde hon en ny version av låten som fanns med i filmen The Little Whorehouse i Texas. I och med det så blev Parton den första artisten som lyckades med konstycket att gå upp på första plats med olika versioner av en och samma sång.

Elvis fick nobben

Samma år som skivan utkom fick Elvis höra den och han blev genast eld och lågor och ville göra en egen inspelning. Han bad sin manager, Tom Parker, att ta kontakt med Parton för att göra upp ett kontrakt med henne.

Eftersom alla de låtar som Elvis spelade in sålde i enorma mängder hade Parker gjort en finurlig klausul i kontrakten med låtskrivarna. Parker krävde att Elvis skulle få hälften av rättigheterna till låten även om han inte hade haft något med kompositionen eller textförfattandet att göra. De flesta kompositörer gick med på det här för de visste att de kommer att förtjäna stora pengar för att det just är Elvis som sjunger låten.

Men i motsats till många andra så vägrade Parton att ge ifrån sig hälften av rättigheterna så hela projektet rann ut i sanden. Men det betydde enorma mängder dollarsedlar på Dolly Partons konto istället då låten blev en megahit många år senare.

Houston, we got a hit

Och det blev Whitney Houston som gjorde låten till en enorm hit. Och är man dotter till Cissy Huston, har en kusin som heter Dionne Warwick och Aretha Franklin som gudmor så finns sången i blodet.

Whitney Houstons karriär tog fart i mitten av 80 talet med låtar som How will I know och Greatest love of all. År 1992 fick Houston huvudrollen i filmen Bodyguard med Kevin Costner som motspelare. För filmens soundtrack spelade hon in 6 låtar av vilka I will always love you var en.

Ursprungligen ville Houston göra en ny version av Jimmy Ruffins What becomes of the broken hearted, som huvudlåt för filmen. Men då hon upptäckte att den fanns med i filmen Fried Green Tomatoes, som hade utkommit ett år tidigare, så måste hon fundera om.

Det var Costner som kom på idén att istället värma upp Partons country-klassiker. Houston tyckte det var ett bra val men hennes skivbolag tyckte inte alls låten passade för henne. Costner, som också producerade filmen, stod på sig och skivbolaget gav till slut med sig.

Saknade en vers

Efter en hel del förhandlingar lyckades man till slut nå en överenskommelse att låten skall bli ledmotiv i filmen. Genast då beslutet var fattat så gick producenten David Foster och köpte en skiva med Linda Ronstadt som också hade gjort en version av låten så Whitney skulle lära sig att sjunga den.

Det är lite oklart varför Foster valde Ronstads version istället för originalet av Parton men en förklaring kan vara att man ville ta lite avstånd från country-stilen. När han sedan ringde Parton för att informera henne om att man kommer att använda låten i filmen så berättade hon något som kunde vara avgörande för låtens framtid. Det visade sig att Ronstadt hade lämnat bort den sista versen.

Dolly Parton gav den sista versen åt Foster och det betydde att låten blev 40 sekunder längre än planerat. Det låter som en obetydlig detalj men i filmvärlden är det en katastrof. Foster fick länge och väl kämpa med filmens regissör Mick Jackson om den här förändringen men det gick till slut vägen.

Familjetragedi

Som artist var hon enormt framgångsrik men privatlivet var en katastrof. Efter ett våldsamt äktenskap med artisten Bobby Brown försökte Houston flere gånger bli kvitt drogerna. Men publiken på flere konserter kunde bara konstatera att hon var en skugga av sitt forna jag som artist.

Whitney Houston hittades död i ett hotellrum i Beverley Hills den 11 februari 2012. Obduktionen visade att hon hade drunknat i badkaret men att ett hjärtfel och långvarigt kokainmissbruk var bidragande orsak till hennes död.

Tre år senare hittade man hennes enda barn, dottern Bobbi Kristina Brown, livlös i ett badkar och hon dog efter att ha legat ett halvår i koma.

I will always love you kunde inte nomineras för en Grammy eftersom den inte var i orginaluppförande i filmen men i stället fick Bodyguard en utmärkelse som bästa filmalbum.

Hör presentationen i Vega kväll tisdag kl 18.30

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln