Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Butiker öppna på juldagen - "intressant att testa"

Från 2016
En julgran i ett öde köpcenter.
Bildtext Kunderna har varierande behov att handla under julhelgen, bedömer man inom handeln.
Bild: All Over Press/Ismo Pekkarinen

För första gången kan alla butiker som vill i år hålla öppet under julens helgdagar, alltså på juldagen och annandag jul.

Det är de nya reglerna om öppethållning som gör det möjligt för butikerna att hålla kommersen i gång också under julhelgen. Åtminstone en del matbutiker har för avsikt att testa det.

Inom S-gruppen är det regionala andelslaget i Tavastland först med att meddela om julöppet. Öppettiderna varierar från butik till butik.

"Bästa sättet att få veta är att försöka"

Ilkka Alarotu, ekonomidirektör vid SOK bedömer att de flesta håller stängt på nyårsdagen men öppet på annandag jul.

- Det är ett intressant test att ge kunderna den här möjligheten till uppköp. Många åker för att besöka släktingar under julen och kan behöva handla för den skull, men behovet varierar, säger han.

Testet avgör hur vi gör framtiden

- Det bästa sättet att ta reda på saken är att en del butiker håller öppet, säger han.

- Det här testet avgör hur det blir i framtiden, säger Alarotu.

Också en del av Keskos matbutiker håller julöppet. Det är de enskilda köpmännen som bestämmer om sina öppettider, så också inom K-gruppen varierar det mellan butikerna.

Lidl har meddelat att kedjans butiker håller stängt på juldagen, förutom något enskilt undantag. På annandag jul som är en söndag följer Lidls butiker måndagens öppettider.

Snö i december ger handeln fart

Handeln förväntar sig livlig kommers över lag inför julen, uppger Ilkka Alarotu vid SOK.

- Handeln har gått utmärkt under året och troligt blir det stark tillväxt också under julen. En snöig december månad får positiv effekt på försäljningen av både kläder och sportartiklar, säger han.

Från och med det här året får butikerna fritt bestämma om öppethålningen. Riksdagen beslöt om en lagändring i slutet av fjolåret.

Diskussion om artikeln