Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Snart dimper den förnyade tidningen Östnyland ner i postlådan

Från 2016
Uppdaterad 29.11.2016 17:43.
Omslaget till tidningen östnyland
Bildtext Arkivbild av tidningen Östnyland.
Bild: Yle/Stefan Härus

På fredag börjar tidningen Östnyland utkomma till pappers två dagar i veckan – på tisdagar och fredagar.

Samtidigt som utgivningsdagarna till pappers blir två så blir innehållet totalt lokalt eftersom det gemensamma materialet med andra KSF-tidningar försvinner.

– Jag tycker att det har gått väldigt bra, säger chefredaktör Helén Kurri. Hösten har varit intensiv, men resultatet ser ut att bli en väldigt snygg och innehållsrik tvådagarstidning.

Redaktionen har arbetat fram den nya tidningen samtidigt som den har fortsatt att jobba med femdagarsutgivning till pappers.

Kurri konstaterar att det har varit hektiskt att jobba parallellt med två olika produkter.

– Förstås har vi börjat planeringen redan för ganska länge sedan, och försökt göra lite material färdigt så att vi inte behöver börja från noll på torsdag. Så att en tidning blir det.

Helén Kurri
Bildtext Helén Kurri.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

En hurdan produkt kan läsarna vänta sig då tidningen dimper ner i postlådan på fredagen?

Kurri poängterar att man inte bara borde fokusera på papperstidningen, utan på det innehåll som redaktionen producerar.

– Det är en lokaltidning. Vi kommer att producera lokala nyheter från hela Östnyland. Kanalerna är papperstidningen två dagar i veckan, och det digitala sju dagar i veckan.

Alla får göra lite av allting

Tidningen Östnyland, liksom Västra Nyland och Hufvudstadsbladet, drabbades hårt att KSF Medias nedskärningar tidigare i år.

Flera journalister sades upp, och nu är det färre personer som kommer att jobba med den förnyade tidningen.

– Det kommer väl att bli så att vi alla kommer att få göra ganska mycket. Ingen är längre specialiserad på en grej, utan vi alla delar på arbetsuppgifterna, säger Kurri.

Hon tillägger att tidningen kommer att ha vissa arbetsturer, som till exempel en morgontur, som jobbar mer för webben. Men annars handlar det om ett litet gäng som får göra det mesta.

Vi kommer att producera lokala nyheter från hela Östnyland. Kanalerna är papperstidningen två dagar i veckan, och det digitala sju dagar i veckan.

― Helén Kurri

I och med förnyelsen ska tidningen bli totalt lokal. Kurri säger att tidningen och dess föregångare Borgåbladet och Östra Nyland alltid har satsat på det lokala.

– Från januari 2015 fram till på torsdag har vi också haft en hel del gemensamt material med KSF Medias övriga tidningar. Det försvinner ju och det lokala finns kvar.

Starka reaktioner tyder på att tidningen är viktig för östnylänningarna

Den största utmaningen Helén Kurri har stött på den här hösten har varit att komma över besvikelsen över att gå från en femdagarstidning till att bygga upp en bra stämning kring tvådagarstidningen.

Hon konstaterar ändå att det känns väldigt bra nu, då hon har sett hur den nya papperstidningen växer fram.

– Att hoppa från lite dystra stämningar till någonting bra har kanske varit den där utmaningen. Men jag har en känsla av det här kommer att bli bra.

Det kommer väl att bli så att vi alla kommer att få göra ganska mycket. Ingen är längre specialiserad på en grej, utan vi alla delar på arbetsuppgifterna.

― Helén Kurri

Då KSF Media meddelade om att utgivningsdagarna skärs ner möttes beskedet av högljudda protester i regionen. Kurri håller med om att det visar att tidningen är väldigt viktig för många.

Tidningens läsare väntar också på att få se vad redaktionens nya sätt att arbeta leder till.

– Jag är jätteglad att väldigt många har ringt mig och sagt att hej, vi är med och vi fortsätter att prenumerera på papperstidningen men följer också med er webbsida, säger Kurri.

Många vill fortfarande ha papperstidningen, medan andra kör med en kombination av papperstidning och webb. Och en del finns enbart på de digitala kanalerna.

– Med tanke på framtiden, på unga östnylänningar, så är det ju på webben vi måste vara. Radio och teve har precis samma problem, färre tittar på teve och färre lyssnar på radio. Därför finns ni (läs: Yle) också mera på webben än i etern.

Östnyland och Nya Östis konkurrerar inte

I Lovisa uppstod tidningen Nya Östis som något av en protestaktion mot att tidningarna Östra Nyland och Borgåbladet slogs ihop i januari 2015. Tidningen har blivit ganska populär bland Lovisaborna.

Helén Kurri säger att hon inte ser Östnyland och Nya Östis som konkurrenter. Nya Östis jobbar i sin egen nisch och gör det bra, men Östnyland är en tidning som bevakar hela regionen.

– Vi vill göra en journalistisk produkt där man granskar samhället kritiskt, och vågar ställa tuffa frågor och vara obekväm. Det där mysiga ska också finnas; det ska vara en bra mix.

Enligt Kurri har Nya Östis satsat mer på att vara en trevlig och positiv tidning för Lovisaborna. Hon fortsätter med att konstatera att samhället inte bara är bra och trevligt, och att tidningen Östnyland också har ett uppdrag där.

Tidningsida
Bildtext Arkivbild av tidningen Nya Östis.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Kunde man då tänka sig att Nya Östis och Östnyland kompletterar varandra?

– Man måste ju fråga läsarna om hur de upplever det, men nog kan jag tänka mig att en del har Nya Östis på torsdagar och Östnyland på tisdagar och fredagar och tycker att det blir en ganska bra kombination.

Vi vill göra en journalistisk produkt där man granskar samhället kritiskt, och vågar ställa tuffa frågor och vara obekväm. Det där mysiga ska också finnas, det ska vara en bra mix.

― Helén Kurri

Ett par dagar återstår innan den förnyade tidningen Östnyland ser dagens ljus. Det blir antagligen ett par hektiska dagar för redaktionen.

– Vi ska skriva så att pennorna glöder, säger chefredaktör Helén Kurri med ett skratt.

Diskussion om artikeln