Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Berndt Arell ger tummen upp åt Guggenheim – vad tycker du?

Från 2016
Uppdaterad 30.11.2016 09:19.
Guggenheimfinalist GH-04380895
Bildtext Onsdag kväll bestämmer fullmäktige om det blir något Guggenheimmuseum i Helsingfors.
Bild: Guggenheimhelsinki

På onsdag är det meningen att fullmäktige ska klubba Guggenheims öde. Här kommer ett plock med åsikter från kulturen, panelister och radiolyssnare.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Arell röstar ja

- Absolut. Det är nyttigt att få in en aktör med en annan bakgrund och ett annat nätverk, säger Berndt Arell, tidigare Kiasmachef och direktör för Kulturfonden.

Att det inte är en känd arkitekt som står för den eventuella byggnaden stör inte honom. Arell tycker att arkitekttävlingen var ett modigt drag.

Berndt Arell
Bildtext Berndt Arell stöder ett Guggenheim-museum i Helsingfors.
Bild: YLE/Roger Källman

- Det är mer spännande att ett ungt arkitektpar vann, i stället för att man satsar på en varumärkesarkitekt. Förslaget är ju inte en monolitisk byggnad, utan ett konglomerat av många små delar, som mer ser ut som vår egen tid, säger Arell.

De senaste fem åren har han lett Nationalmuseum i Stockholm.

Jag har alltid stött SFP, men nu är det nog slut om de röstar för Guggenheim.

C-G Aminoff ringde in till sändningen.

Studiotelefonen gick het dagen efter första beslutet

Måndagen den 21 november fattade stadsstyrelsen i Helsingfors beslutet att stöda förslaget på ett Guggenheim-museum i Helsingfors med rösterna 8-7.

I Yle Vega Huvudstadsregionens studio gick telefonen het följande morgon, då lyssnarna ringde in på 0600-11 12 13 för att ventilera sina åsikter. Så gott som samtliga var emot beslutet.

- Det vinnande bidraget är alldeles för stort och passar inte alls in i miljön, har dom alls tänkt på det? undrade Anne Rostedt från Esbo.

Bildtext I studion gick telefonen het dagarna efter Guggenheim-beslutet.
Bild: Yle/Christa Mäkinen

- Det är vansinnigt att slänga ut pengar på en amerikansk franchise, som aldrig kommer att betala igen sig. Det är bara i Finland som man är så naiv att man går med på det här, då alla andra tackar nej, konstaterade Simon Cederqvist i Grankulla.

Jag är helsingforsare och vill ha ett bra museum hit för mig själv. Vi behöver en internationell aktör vid sidan av våra egna museer.

Tom ringde in och stödde Guggenheim.

Natalia Donner från Esbo ringde in och berättade hur hon besökt två Guggenheim-museer ute i världen – de var vackra byggnader, men helt folktomma.

Samtal över gränserna och flere dagar i sträck

Under morgonen kom det till och med in åsikter utanför huvudstadsregionen. Carl-Gustaf Aminoff från Borgå ringde in och skällde ut partiet han röstat på i hela sitt liv.

- Guggenheim är ett projekt som körs fram av underliga och främmande krafter. Vi måste skrota det. Man ska inte stöda de partier som röstar för det här. Mitt parti, Svenska folkpartiet, tycks vara ett av dem. Jag har alltid stött SFP, men nu är det nog slut om de röstar för Guggenheim.

Förslaget är ju inte en monolitisk byggnad, utan ett konglomerat av många små delar, som mer ser ut som vår egen tid.

Berndt Arell

Under veckan efterlystes även en åsikt från någon som stöder tanken på ett Guggenheim-museum. Till slut ringde Tom från Helsingfors in.

- Jag tycker att hela diskussionen har spårat ut när vi talar om att locka turister hit. Jag är helsingforsare och vill ha ett bra museum hit för mig själv. Vi behöver en internationell aktör vid sidan av våra egna museer.

Dagen före det avgörande fullmäktigemötet behandlade även tisdagssnackarna ämnet i morgonstudion.

Morgonöppet: Tisdagssnackarna vill inte ha Guggenheim till Helsingfors

9:26

Läs också:Drömmen om Guggenheim - tre stängda museer och många strandade planer

Diskussion om artikeln