Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nya problem med betongen vid T3-sjukhusbygget i Åbo

Från 2016
Uppdaterad 29.11.2016 16:58.
ÅUCS T3
Bildtext Betongproblemen med T3-sjukhusbygget ser ut att utvidgas.
Bild: Esa Halsinaho

Betongproblemen vid T3-sjukhusbygget i Åbo ser ut att förvärras. I utredningarna som har gjorts hittills har det visat sig att också en del av betongelementen inte håller måttet.

- Elementen som har använts har levererats av byggföretaget NCC som i sin tur har införskaffat dem av Suomen Kovabetoni Oy som tillverkat dem men betongen som finns i elementen härstammar från Rudus, säger T3-sjukhusbyggets projektschef Timo Seppälä. Det är beklagligt men det verkar som om vi har större problem med betongen än vi tidigare har befarat.

Seppälä vill inte i det här skedet säga något om vad som kan vara orsaken att också betongelementen har problem och hänvisar till att nya utredningar har inletts och de förväntas vara klara i medlet av december.

- I nuläget vill jag inte spekulera men hittills har betongtillverkaren Rudus ansett att betongproblemen beror på fel som gjorts på byggplatsen, säger Seppälä. Men de här elementen har tillverkats i optimala fabriksförhållanden så de kan inte nu vara orsaken men vi vet mer då resultaten blir klara.

Oklart hur det här påverkar tidtabellen för sjukhusbygget

I nuläget vill Seppälä inte säga om det här leder till ytterligare förseningar med sjukhusbygget. Enligt tidigare beräkningar försenas bygget med drygt 10 månader på grund av rivningsarbeten som nu ska inledas.

- Vi har gjort upp en ny byggtidtabell men den är inte riktigt klar ännu, säger Seppälä. Återigen måste jag hänvisa till de utredningar som pågår för det är först då vi får resultaten av dem som vi vet hur omfattande problemen egentligen är.

Rudus samarbetar

Jari Lehtonen som är regionchef för Rudus i västra Finland har inte hört om att det skulle vara ännu fler problem med betongen då Yle Åboland ringer upp.

- Nu vet jag inte vad du talar om och åtminstone än har inte Timo Seppälä eller någon annan från T3-sjukhusprojektet varit i kontakt med oss, säger Lehtonen. Så fort vi får veta vad det handlar om samarbetar vi naturligtvis med alla parter för reda ut vad problemen kan bero på.

Enligt Lehtonen är det viktigt att få reda på vad problemen kan bero på och om det finns något man kan göra för att undvika dem i framtiden.

- Jag hänvisar till våra egna kvalitetsgranskningar och enligt dem är det inget fel på den betong vi har levererat, säger Lehtonen.

Diskussion om artikeln