Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Julfesterna prövar barmästaren Hannas tålamod

Från 2016
Uppdaterad 01.12.2016 14:32.
Hanna Karlson.
Bildtext Hanna Karlsson har lärt sig att ignorera de fula kommentarerna.
Bild: YLE / Kalle von Koskull

Hanna Karlsson får utstå en hel del tafsande och fula kommentarer i sitt yrke som barmästare – speciellt i december.

Många går ut och festar under julmånaden. Det är återföreningar med kompisgänget, föreningsjulfester och så klart firmafester. Köerna är långa och spriten flödar, något som lätt kan få även den mest vane festaren att glömma allt vad hyfs heter där hemma. Hanna Karlsson har jobbat som barmästare i snart fem år och hon är van vid både medelåldersmän som tafsar och kvinnor som ropar fula kommentarer efter henne.

- Med åren så lär man sig att ta de där grisiga kommentarerna utan att bry sig. Det är egentligen ganska hemskt att man vänjer sig, men det är lättare så, säger hon.

Har kallats slampa

Tempot är hårt när du jobbar som barmästare. Gästerna ropar och musiken är på full volym. Runt dig viner fula kommentarer av alla slag.

- Säger jag nej till att ge mitt telefonnummer kan jag bli kallad slampa. Mitt utseende kan också kommenteras. Eller att jag är för långsam.

Första gången Hanna blev kallad slampa blev hon chockad.

- Jag stannade liksom till. Min kollega kom och hjälpte mig och sedan var jag tvungen att sätta mig ner i pausrummet. Jag blev helt till mig, säger hon.

Säger jag nej till att ge mitt telefonnummer kan jag bli kallad slampa.

Under en helg kan Hanna stöta på sexuella trakasserier och kommentarer ungefär fem till tio gånger. Det värsta är ändå hatet hon upplever att hon kan få från kvinnliga kunder.

- Jag vet inte varför. Kanske jag tar åt mig extra mycket om en kvinna kommenterar något om mitt utseende eller säger att jag är långsam och dålig.

Värst i december

Hanna tycker att bargästernas dåliga beteende ökar under julmånaden. Det är som om aggressionerna och besvikelserna man upplever på jobbet måste komma ut någonstans och då tar man ut dem på barpersonalen. Det är också en liten tävling kring vem som köper flest drinkar.

- Det är nästan lite roligt att se ibland. Om arbetskompisen köper två drinkar måste den andra köpa tre, och så vidare. Hälften av drinkarna lämnas dessutom på bardisken. Vi kan prata om hundratals euro som lämnas på bordet eller faller i golvet, säger Hanna.

Efter närmare fem år som barmästare kan Hanna hantera sitt jobb på ett bra sätt. Hon somnar lätt och grubblar inte över elakheterna hon fått höra under kvällens gång.

- Men när jag precis hade börjat var det svårare. Då kunde jag fundera på kommentarer jag fått och ligga och tänka på om de verkligen menade det, eller om jag verkligen ser ut så som de sa, säger hon.

Hur beter du dig när du är på bar? Släpper du alla hämningar eller står du tyst i ett hörn och hoppas att bartendern i alla fall får syn på dig innan stängningsdags?

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln