Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Konstgjord näsa kan höja flygsäkerheten - sniffar efter bomber på avstånd

Från 2016
Uppdaterad 30.11.2016 09:06.
Jyri Mikkola arbetar i ett laboratorium i Helsingfors universitet.
Bildtext Jyri Mikkola utför tester som behövs för maskinen som sniffar sig fram till bomber.
Bild: Helsingfors universitet

En ny finländsk uppfinning kan göra det mycket lättare att upptäcka sprängämnen på flygplatser. Den kan komma att ersätta bombhundar och andra nuvarande bombsökningsmetoder helt och hållet, om den klarar nödvändiga tester.

På flygplatser försöker man i dagens läge hitta explosiva ämnen med hjälp av bombhundar. Säkerhetspersonalen granskar alltså de personer och saker hundarna markerar på.

En annan metod är att dra ett särskilt testpapper på slumpmässigt valda passagerare. Pappret placeras i en analysmaskin och på ungefär 10 sekunder får man veta om det har hittats spår av explosiva ämnen.

Men det finns nu också ett ny innovativt alternativ som är under utveckling, hos det finländska uppstartsföretaget Karsa.

– Vår nya teknologi är så känslig att man kan testa för sprängämnen utan att röra vid folk, berättar vd:n Hans-Juerg “HJ” Jost.

Det här är möjligt eftersom explosiva ämnen ger ifrån sig små mängder partiklar som kan upptäckas i luften.

Det är som att kunna känna igen ett hårstrå på avståndet mellan jorden och solen.

Hans-Juerg "HJ" Jost, vd, Karsa

Kan urskilja det viktiga

Karsas konstgjorda näsa bygger på forskning i atmosfärvetenskap vid Helsingfors universitet och kan enligt Jost känna igen enskilda partiklar bland en biljard andra, alltså bland miljoner miljarder andra partiklar.

Han liknar det här vid att kunna känna igen ett hårstrå på avståndet mellan jorden och solen.

Analysen tar bara 1–2 sekunder, och eftersom den är möjlig utan att röra vid folk och saker så innebär det att alla passagerare och allt baggage kan granskas.

Maskin som kan upptäcka bomber via partiklar i luften.
Bildtext Den centrala delen av Karsas maskin ser ut så här.
Bild: Helsingfors universitet

Företaget har testat teknologin i praktiken på Helsingfors-Vanda flygplats.

– På flygplatsen visade vi att vår teknik fungerar och vi är nu i en mycket stark position, kommenterar Jost.

På Finavia bekräftar man att Karsa har testat sin produkt på Helsingfors-Vanda, men flygplatsoperatören vill inte kommentera resultatet utan hänvisar i stället till uppstartsföretaget.

Känner nu igen sex olika sprängämnen

Den finländska konstgjorda näsan känner endast igen sex olika typer av sprängämnen för tillfället. Jost säger ändå att det lätt går att lära den att känna igen fler.

För att kunna göra det måste företaget få tag på en hemlig lista över sprängämnen. Det är möjligt efter att de anställda på företaget har godkänts av Skyddspolisen.

Jost tror att deras produkt kommer att kunna ersätta bombhundar.

– Vi förbereder oss för att testa vår maskin på liknande sätt som man testar bombhundar. Vi vill kunna visa att apparaten har lika bra eller bättre känslighet för explosiva ämnen än vad hundarna har, säger Jost.

Han tillägger att en hund kan bli trött och ouppmärksam, medan en maskin kan fungera dygnet runt, sju dagar i veckan.

Dessutom menar Hansjurg Jost att maskinen kan programmeras att känna igen fler typer av explosiva ämnen än vad en enskild hund kan lära sig.

Teppo Kainulainen och polishunden Oscar
Bildtext Blir bombhundar och narkotikahundar arbetslösa i framtiden?
Bild: Yle/Minna Almark

Konkurrent i Danmark

Vid Danmarks tekniska universitet (DTU) utvecklar forskare också en liknande maskin, men de verkar inte ha kommit lika långt i sin forskning som Karsa och Helsingfors universitet.

Professor Mogens Havsteen Jakobsen på avdelningen för nanoteknik vid DTU säger till Yle Nyheter att den danska apparaten ska fokusera specifikt på improviserade sprängämnen - åtminstone till att börja med.

Hur noggrann apparaten är vill Jakobsen inte kommentera i det här skedet.

Minst två år

Finländska Karsa hoppas för sin del kunna introducera sin produkt på flygplatser inom några år.

– Vi siktar på att genomföra de första officiella testerna nästa år. Vi har varit i kontakt med stora flygbolag och flygplatser kring det här, och hurdana bevis som krävs, säger Jost.

Produkten måste också certifieras på europeisk nivå innan den officiellt kan tas i bruk på flygplatser i Europa. Den kan troligen börja användas tidigast i slutet av år 2018, om den får klartecken av myndigheterna.

Diskussion om artikeln