Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Lägre marginalskatt skulle sporra löntagare”

Från 2016
Inkomstskatten (En löntagare utan familj)

I Finland stiger skatterna fortfarande snabbare än i många andra länder när inkomsterna ökar. Skattebetalarnas centralförbund har jämfört beskattningen i olika i-länder. Om en finländare med medelinkomst får en löneförhöjning på 100 euro, går nästan hälften av ökningen i skatt.

Skattebetalarnas centralförbund har jämfört beskattningen i Finland och i flera övriga i-länder. I Europa har beskattningen jämförts med Belgien, Danmark, Estland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Norge, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tyskland och Österrike. Skattebetalarnas centralförbund har också jämfört med läget i Australien, Japan, Kanada och USA.

Mikael Kirkko-Jaakkola är chefsekonom på Skattebetalarnas centralförbund. Han är främst orolig för vår höga marginalskatt. Den mäter hur mycket av en löneförhöjning som måste betalas i skatt. Kirkko-Jaakkola har räknat på en medelinkomsttagare utan familj som tjänar 42 200 euro i året. Om hen får en löneförhöjning på 100 euro, går dryga 47 euro av den i skatt.

- Vi har en relativt progressiv inkomstbeskattning jämfört med många andra länder. Finland beskattar låga löner lika hårt som europeiska länder i genomsnitt, men när lönen ökar stiger Finland till den gruppen av länder som beskattar mest.

Den genomsnittliga marginalskatten i procent i Finland och i övriga länder, En löntagare utan familj

Mikael Kirkko-Jaakkola tycker att marginalskatten är ganska hög i Finland redan vid låga inkomster.

- Den påverkar löntagarnas incitament att arbeta hårdare för att få löneförhöjningar, säger han.

Det är vanligt att ekonomer oroar sig för att en hög marginalskatt gör folk lata. Frågan är varför anställda skulle arbeta hårdare för en högre lön, om en stor del av löneförhöjningen går till skatter.

I Sverige är skattesystemet ganska lika det i Finland, men den stora majoriteten av medelinkomsttagare har en lägre marginalskatt.

En löntagares inkomstskatt i Finland och Sverige 2016.

Staten får in sina pengar i alla fall. I Sverige är det företagen som betalar skillnaden, i Finland löntagarna.
Den här skillnaden är störst för medelinkomsttagare. För dem som tjänar lite mera är marginalskatten högre i Sverige än i Finland. Både hög- och låginkomsttagare beskattas ganska lika i Finland och Sverige.

Eftersom högavlönade betalar högre skatt i båda länderna jämnar skattesystemet ut inkomstskillnaderna i båda länderna. Den här effekten minskas ändå av omsättningsskatten som höjer priset på de varor och tjänster vi köper lika mycket, oberoende av hur mycket vi förtjänar.