Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Häkämies: Finland är inte redo för goda nyheter om arbetskraft

Från 2016
Uppdaterad 29.11.2016 19:26.
Landskapsdirektör Kari Häkämies, Egentliga Finland
Bild: Kalle Mäkelä/Yle

Landskapsdirektören i Egentliga Finland, Kari Häkämies säger att Finland är uppbyggt på negationer. Allting har tänkts ut på basen av att det kommer att hända något tråkigt.

- Det finska samhället är inte redo för bra saker. Men nu borde det vara ett bra läge att handla, nu skulle det finnas ett tillfälle att visa att vi kan agera också då det sker positiva saker, säger Häkämies.

Det går bra i Egentliga Finland

Åtminstone i Egentliga Finland går det bra. Meyers varv i Åbo och bilfabriken i Nystad kommer tillsammans med underleverantörer att skapa tusentals nya arbetsplatser.

Landskapsförbundet ansåg att något behövde göras och man beslöt att tillsätta en arbetsgrupp för positiv strukturomvandling för att koordinera de utmaningar som de nya arbetsplatserna innebär.

- Samhället är dåligt förberett på att det uppstår stora mängder arbetsplatser. Tillgången på arbetskraft har att göra med planläggning, resande och med att utbilda arbetskraft.

- Arbetsgruppen ska koordinera, säger Häkämies.

Namnkunniga medlemmar i arbetsgrupp

Arbetsgruppen samlas första gången på måndag 12 december. Riksdagsledamoten Ilkka Kanerva (Saml) är ordförande. Kanerva är också ordförande för landskapsstyrelsen. Arbetsgruppen har cirka 30 namnkunniga medlemmar bland andra riksdagens talman Maria Lohela (Sannf).

Häkämies berättar att arbetsgruppen inte ska träffas särdeles ofta utan det egentliga jobbet görs i huvudsak i undergrupper som lägger fram ärendena.

- Vi utgår ifrån att det finns konkreta förslag som vi för vidare gentemot statsmakten.

Som exempel nämner Häkämies de omkring 1 000 nya arbetsplatser som uppstår kring bilfabriken i Nystad. Han tror att det sannolikt kommer att påskynda elektrifieringen av järnvägen till Nystad.

Häkämies säger också att meningen är att arbetsplatserna fylls med inhemsk arbetskraft.

Häkämies har tidigare varit både justitieminister och inrikesminister och riksdagsledamot för Samlingspartiet.

Valmet Automotives fabrik i Nystad,  bilden är en flygbild.
Bildtext Valmets bilfabrik i Nystad
Bild: Valmet Automotive Inc

Yrjö Hjelt/Yle uutiset

Diskussion om artikeln