Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgådesign bakom ABB:s nya trumfkort

Från 2016
Strömbrytare och maskin som tillverkar dem.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Tack vare lokal produktutveckling kan ABB i Borgå nu tredubbla tillverkningen av strömbrytare. Den nya produktionslinjen invigdes på tisdagen.

I ett hörn av den stora industrihallen i Östermalm blänker den splitternya maskinen och produktionslinjen. Investeringen i miljonklassen är teknikchef Markus Bromans skötebarn.

- Det är förstås en stor sak att få projektet färdigt och se att maskinen funktionerar i produktionen.

Sladdar, kablar och teknik, detalj av en monteringsmaskin.
Bild: Yle/Mikael Kokkola
Sladdar, kablar och teknik, detalj av en monteringsmaskin.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Maskinen som plockar ihop strömbrytaren bollar som mest med 16 olika komponenter. För ett ovant öga är det kabeltrassel hela vägen. Utvecklingsprocessen tog nästan fyra år.

- Vi har tillverkat helt nya verktyg och dataprogram för den här enheten, säger Broman. Designen och produkten är så gott som helt och hållet ”made in Porvoo”.

Det är den redan klassiska Jussi-strömbrytaren som plockas ihop längs med arbetslinjen. Det mesta sker nu automatiskt. Den lokala tillverkningsgraden av alla komponenter i strömbrytarten är hög tack vare investeringen.

- Lite på 60 procent av alla delar i strömbrytaren gör vi själva här på plats. Det ger stora logistiska fördela beträffande lager och logistik.

Teknikchef står framför en ny produktionslinje.
Bildtext Teknikchef Markus Broman.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Strömbrytaren tillverkas i Borgå för den nordiska marknaden: i Finland är ABB stora på marknaden, i Sverige finns det stort tillväxtpotential medan läget är svårare i Norge.

Till vardags kommer den nya produktionslinjen att tillverka mellan femtusen och tiotusen strömbrytare varje dag.

- Tidigare har vi ibland haft svårt att klara av efterfrågan på brytare, men nu kan vi snabbt tillverka efter behov, säger teknikchef Markus Broman.

- Den maximala kapaciteten är kring sju miljoner strömbrytare per år om vi jobbar på i tre skiften. Produktionslinjen ger alltså en stor konkurrenskraft åt vår tillverkning här i Borgå.

En röd låda full med strömbrytare.
Bildtext Den nästan färdiga produkten.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

En ökad automation ger stora fördelar och kan till och med rädda jobben här hos oss, säger Broman.

- Vi gör klara inbesparingar med maskinen och tack vare det så kan vi hålla kvar produktionen av strömbrytare i Finland och Borgå.

På ABB i Borgå jobbar omkring 100 anställda.

Monteringslinje i stor fabrikshall.
Bild: Yle/Mikael Kokkola