Ispois herrgård i Åbo - från privat palats till daghem
Den ståtliga herrgårdsbyggnaden har sett århundraden komma och gå. Vem har bott där? Hur har huset förändrats?
På 1400-talet var den en frälsegård, och de som bodde där fram till 1700-talet tog hand om ägarens djur. Till gårdens ägor hörde det område som idag är Katrinedal. Från 1700-talet har där stått en herrgårdsbyggnad. Från 1723 ägdes den av lagmannen Simon Lilliegren. Historikern Svante Dahlström anser att namnet Katrinedal inte har något med Katarina Jagellonica att göra utan att området har fått namn efter Lilliegrens hustru Katarina von Berg. Också den följande ägaren, Henrik Hassel, hade en hustru som hette Katarina!
1783 köptes Ispois frälsesäteri av kammarrådet Arndt Winter. Då konstaterades att huset var i ett bedrövligt skick på grund av sitt dåliga läge i fuktig sumpmark. Den nya karaktärsbyggnaden byggdes i stället på berget intill. Och där står det fortfarande. Om man går 500 meter mot söder från det nuvarande huset hittar man den gamla husgrunden.
1784 var det nya två våningar höga herrgårdshuset färdigt. Det hade då mansardtak och två källare med valvtak.
Sitt nuvarande utseende, med höjt tak och utvidgning åt nordväst, fick huset år 1915 under dåvarande ägaren Erik Ahlströms tid. Det var också han som lät bygga de många fina kakelugnar och väggpaneler som fortfarande finns i huset.
Efter att en samling olika affärsmän hade ägt huset efter Ahlström köpte Åbo stad huset med tillhörande ägor år 1951. Men år 1957 byttes huset mot en villa på Runsala och Frälsningsarmén blev den nya ägaren. De drev ett åldringshem fram till 2012 och sålde huset till de nuvarande ägarna som beslöt att hyra ut huset till daghemsverksamhet.
Från 2015 verkar det privata daghemmet Vilske i det vackra gamla huset.
Ägarna och företagarna bakom daghemmet har tillsammans funderat ut renoveringslösningar som både är funktionella och tar till vara det gamla i huset.
Sanna Kupila är forskare vid Åbo Museicentral. Ispois herrgård är ett av hennes forskningsobjekt.