Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skidvärlden reagerar på Johaugs avstängning: ”Domen är trovärdig – hon kommer tillbaka”

Från 2016
Uppdaterad 29.11.2016 19:16.
Sami Jauhojärvi i Ruka 2016.
Bildtext Sami Jauhojärvi anser att domen är trovärdig.
Bild: All Over Press

Finländska skidåkare är belåtna över Therese Johaugs 14 månader långa avstängning. De norska åkarna stöder Johaug och är säkra på att hon kommer att återvända till världseliten.

Enligt finska landslagsåkaren Sami Jauhojärvi känns den 14 månader långa avstängningen lämplig.

– Eftersom dopningsbrottet handlade om ett misstag är längden passlig. Vi talar om hård dopning, anabola steroider, som normalt ger en avstängning på fyra år. Om jag uppfattat situationen rätt har man kunnat bevisa att användningen inte var medveten, säger Jauhojärvi som anser att det är rätt att norskan missar en hel säsong.

– Dopningsstraffen varierar tydligen stort från fall till fall. Det finns klara regler men misstag sker ju. I och med att Johaug missar en hel säsong är domen trovärdig, konstaterar Jauhojärvi i Yle Urheilus intervju.

Även Isometsä reagerar positivt

Jari Isometsä är en av de finländska skidåkarna som åkte fast för dopning i VM i Lahtis år 2001. Han har reagerat positivt på Johaugs straff.

– Min första reaktion på den 14 månader långa avstängningen är att den är betydande. I Finland tycker vi förstås att den känns kort men 14 månader är en lång tid i en idrottares karriär, påpekar Isometsä i Ilta-sanomats intervju.

Den polska längdåkaren Justyna Kowalczyk som tidigare varit kritisk till norsk användning av astmamedicin kommenterade Johaugs dom på Twitter.

– Vad månne FIS och Wada tänker? #14månader #öppnarpopcornen, twittrar polskan.

Norska skidåkare stöder Johaug

De norska skidåkarna stöder Johaug under avstängningen. Marit Björgen som inledde världscupen på ett imponerande sätt efter mammaledigheten har kommit med ett officiellt uttalande.

– Vi är förberedda på at det kan bli mycket fokus på konsekvenserna av vad som hänt den närmsta tiden, men vi önskar att inte kommentera något runt det här just nu. Det viktigaste för oss är at ta hand om Therese så gott vi kan, säger Björgen.

Norges skidskytteikon Ole Einar Björndalen anser att det 14 månader långa straffet är hårt.

– En vecka utan tävling är länge för oss. En vecka utan optimal träning på grund av sjukdom, skada, olycka eller i värsta fall dopningsavstängning är tragiskt för den som berörs, konstaterar Björndalen för NRK.

I Norge tror man starkt på att Johaug kommer tillbaka. Skidskytten Emil Hegle Svensen är säker på att Johaug inte tänker lägga av.

– Det tvivlar jag inte på det minsta. Hon är fruktansvärt stark och väldigt envis, så hon kommer tillbaka. Det är jag säker på, säger Svendsen i NRK:s intervju.

Ifall domen håller i sig kommer Therese Johaug att få återvända till tävlingsarenorna den 18.12.2017.