Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Enorm konstförfalskningshärva nystas upp – åklagare yrkar på fängelsestraff

Från 2016
Uppdaterad 29.11.2016 20:48.
ysl:s tavlor på auktion
Bildtext Falska verk har bland annat signerats med franska konstnären Henri Matisses namn.
Bild: EPA/Andy Rain

En av Finlands genom tiderna största konstförfalskningshärva har börjat nystas upp i Helsingfors tingsrätt. I centrum av härvan finns två personer som misstänks för att systematiskt ha sålt oäkta konst för upp till 10 miljoner euro. Men bland experterna råder stor oenighet vad gäller äktheten i många av kostverken.

Konsthärvan, som är exceptionell till och med i europeiska mått mätt, har sysselsatt Centralkriminalpolisen sedan 2009 men har för den stora publiken varit rätt så hemlighetsfull. På tisdagen klarnade ändå bilden lite mera i och med en förberedande session i Helsingfors tingsrätt.

Totalt väcks åtal mot 17 misstänkta, många av dem är kända från konst och auktionsvärlden. Det handlar om sammanlagt kring 100 åtalspunkter, de flesta om grovt bedrägeri. Andra åtal är medhjälp till grovt bedrägeri, grov förfalskning, förfalskning, grovt penningtvättsbrott och grovt bokföringsbrott.

Åklagaren yrkar på allt från 3 till 7 års fängelsestraff för flera misstänkta. Kraven på skadestånd uppgår till flera miljoner euro.

Hur känner man igen en falsk målning? Marina Catani förklarar - Spela upp på Arenan

Två huvudmisstänkta sålde förfalskningar till privatpersoner

I centrum av härvan finns två personer som misstänks ha sålt oäkta konst signerad av stora inhemska och utländska namn som Matisse, Schjerfbeck och Thesleff via sitt galleri.

Minst tiotals oäkta tavlor har sålts som äkta i första hand till privatpersoner både utomlands och i Finland. Enligt åklagaren ser det ut som förfalskningarna kommer från olika källor – men de har sålts systematiskt av samma personer.

För att skapa trovärdighet har de misstänkta utnyttjat konstgallerier, företag och förfalskade dokument. Äkta målningar ska också ha sålts för överpris.

Målningnen Norsk fiskare.
Bildtext Förfalskning av målningen "Norsk fiskare"

Experter oeniga om äktheten

Konstverken som är inblandade i härvan har granskats av Ateneum, men det råder mycket oenighet vad gäller konstverkens äkthet.

Förfalskad målning föreställande en sårad krigare från Fänrik Ståhls sägner.
Bildtext Förfalskning av Edelfelts målning "Sårad krigare" från Fänrik Ståhls sägner.

Det här kan enligt Marina Catani, som är Edelfelt-expert och museidirektör vid Borgå museum, bero på att grundkunskapen om såväl finländsk som utländsk konst i Finland inte är så stor.

- Grundregeln är ju att ska man undersöka fransk konst åker man till Frankrike, svensk konst i Sverige och här i Finland kan vi vår finländska konst. Likväl som rysk konst bäst undersöks i Ryssland.

- Vi människor har olika uppfattningar om olika saker, men verket är ju oberoende av kunskapen endera äkta eller falskt.

Förfalskning av Edelfelts signatur.
Bildtext Förfalskad Edelfelt-signatur.

Det finns många tekniska hjälpmedel för att ta reda på huruvida en målning är äkta eller inte. Den vanligaste metoden är röntgen, men man använder sig också av olika sorters belysning och strålning samt färgprover. Men de här metoderna är till ingen nytta om man inte har den äkta varan att jämföra med.

- Det är samma som då man undersöker människor. En röntgenbild säger inget om man inte vet vad det är man letar efter.

Catani en av de få konstkännare i Finland som inte alls är involverad i rättegången, det här är hon glad över för det betyder att hon lyckats med sin verifiering av Edelfelt målningar.

- Ledsamt är det ändå att så många blivit anklagade. Men polisen tar nog det säkra före det osäkra. Många har nog handlat i god tro.

Trovärdigheten lider

Hur påverkar då en sådan här skandal trovärdigheten för konsten i Finland?

- Det är klart att man kommer att vara mera orolig och vaksam, säger Catani.

Marina Catani, museidirektör för Borgå museum
Bildtext Konstkännare Marina Catani.
Bild: Stina Sirén/ Yle

Catani råder alla som överväger att införskaffa en dyrare målning att kräva äkthetsbevis.

- Någon ska kunna gå i garanti för den, det ska finnas någon slags litteratur eller så ska den ha varit på någon utställning. Man ska inte i blindo köpa ett konstverk från en suspekt konsthandlares baklucka.

Huvudförhandlingen drar i gång i januari

Huvudförhandlingarna gällande konsthärvan inleds i tingsrätten, som planerat, efter trettondagen.

Åklagare Perttu Könönen säger att de svarande till största delen nekar till åtalen. En av de misstänkta har erkänt sig skyldig. Med honom pågår nu åtalsförhandlingar och hans fall kommer att behandlas i en annan rättegång.

Symposion-tavlan av Axel Gallén

Falska tavlor såldes för miljoner - nu nystas härvan upp

150 misstänkta brott utreds. Åtalen väcks i vår.