Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Centrumplanerna för Smedsby i Korsholm tog ett steg framåt

Från 2016
Uppdaterad 30.11.2016 09:22.
Korsningen mellan Karlebyvägen och Bölevägen, med den planerade rondellen och nybyggnationer (vita husen) inritade
Bildtext Korsningen mellan Karlebyvägen och Bölevägen, med den planerade rondellen och nybyggnationer (vita husen) inritade.
Bild: Korsholms kommun

Bostäder för ungefär 600 personer, affärsutrymmen, ett torg och framför allt ett fungerande och inbjudande centrum i Smedsby, det är vad politikerna i Korsholm tror och hoppas på. På tisdag kväll tog planerna ännu ett steg framåt.

- Vi är glada att vi äntligen har kommit så här långt. Det har varit en väldigt lång process och vi har stora förväntningar på att få ett Smedsbycentrum som ser ut som ett centrum, säger kommunstyrelsens ordförande Michael Luther (SFP).

Redan 2010 inleddes planeringen av det nya centrum. Efter att Smedsby omfartsväg öppnade för ungefär två år sedan har trafiken på den breda riksåttan genom centrum minskat. På tisdag godkände kommunstyrelsen planen för centrum.

Vy då man anländer till området från Vasahållet
karlebyvägen i Smedsby, Korsholm, riktning N
Jämförelse av två bilder: Längs Karlebyvägen i nordlig riktning: arkitektens vision och den krassa verkligheten. Dragbara bilder
Bilder: Korsholms kommun (vänster), Yle/Filip Stén (höger)

Många markägare

En orsak till att planeringen har tagit länge är enligt Luther att det är många markägare som är involverade.

- De har sina intressen och behov och de kanske inte har samma synvinkel som kommunen. Nu är alla överens och markanvändningsavtalen är underskrivna, säger Luther.

I början av planeringen utlystes en arkitekttävling. Riktigt som arkitekterna hade planerat ser centrumplanen inte ut i dag.

- Bland annat fanns det i planen en snedställd gata som skulle gå från ämbetshuset till kulturhuset. Om man skulle ha byggt den skulle det ha krävts att vi tagit bort hörnen på byggnader som redan existerar och det kan vi ju inte göra, säger Luther.

Tanken med ett litet centralt torg finns kvar och hur husen placeras finns enligt Luther kvar.

- Vi har kompromissat så att alla skulle bli nöjda eller åtminstone tillfredsställda. För utan markägarna skulle vi inte ha kommit så här långt, säger Luther.

Sker inte över en natt

Hur snabbt planerna kan sättas i verket beror på hur stort intresse det finns. Oberoende ska kommunaltekniken förberedas så enligt Luther kan byggstarten vara tidigast år 2018.

- Planen förverkligas stegvis. En del fram till år 2025 och resten till 2030. Det här kommer inte att ske över en natt, säger Luther.

Diskussion om artikeln