Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Anställd vid underrättelsetjänsten i Tyskland misstänks ha planerat terrorattack

Från 2016
Uppdaterad 29.11.2016 23:22.
Bfv:s högkvarter finns i Köln.
Bildtext Bfv:s högkvarter finns i Köln.
Bild: EPA/ Oliver Berg

En 51-årig tysk man som arbetar vid Tysklands underrättelsetjänst har gripits misstänkt för att ha planerat en islamistisk terrorattack, skriver de tyska tidningarna Der Spiegel och Die Welt.

Underrättelsetjänsten Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) har bekräftat uppgifterna till båda tidningarna. Till nyhetsbyrån Reuters har en talesman för BfV däremot inte bekräftat misstankarna om en planerad terrorattack utan uppgav istället att mannen gripits för att han har gjort islamistiska uttalande på internet under falskt namn och avslöjat tjänstehemligheter i olika chattrum.

Die Welt skriver att mannen avslöjades när han utan att veta om det började chatta med en person som också arbetade för BfV.

Enligt Der Spiegel har den misstänkte mannen gjort vissa medgivanden, enligt vilka han hade som mål att infiltrera sig i underrättelsetjänsten och samla information som sedan skulle användas för att utföra ett bombattentat mot BfV:s högkvarter i Köln.

BfV:s informatör säger till Die Welt att högkvarterets anställda inte är i fara. Tydligen hade den misstänkte mannen ännu inte kommit igång med några konkreta förberedelser inför attacken.

Enligt Der Spiegel har mannen tidigare arbetat på bank men anställdes av BfV i april för att observera islamistiska kretsar i Tyskland.

Diskussion om artikeln