Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Anvia gjorde 5,5 miljoner förlust första halvåret

Från 2016
Uppdaterad 30.11.2016 10:57.
Anvia i Vasa.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Sarah Karjalainen

Anvia gjorde ingen rörelsevinst det första halvåret, utan en förlust på 5,5 miljoner euro. Småägarföreningen är kritisk eftersom Anvias verksamhet inte ger resultat. Men i styrelsen tror man på att det vänder och att Anvia blir lönsamt igen.

Det första halvåret i år var Anvias rörelseresultat 5,5 miljoner euro på minus. På den positiva sidan är att det i Anvias kassa finns åtskilliga miljoner efter försäljningen av telekomsidan till Elisa.

Nyligen sålde Anvia också aktier i Finda och gjorde en försäljningsvinst på 7,4 miljoner euro. Men miljonerna försvinner snabbt om inte Anvia lyckas vända förlust till vinst, säger Vesa Routamaa som leder föreningen Anvias små aktieägare.

- Man borde snabbt hitta tillväxt och inte äta av förmögenheten genom dåliga operativa beslut.

Routamaa är missnöjd med styrelsens försäljning av aktierna i Finda. Aktierna såldes vid fel tidpunkt för billigt och de kommer att stiga i värde eftersom Finda äger nära hälften av DNA och därifrån väntas en fet dividend.

Routamaa är också kritisk till att bolagsstämman har skjutits upp. I dag onsdag väntas förvaltningsrådet flytta fram bolagsstämman igen en gång, nu till januari 2017.

- Jag förstår inte vad för slags spel styrelsen håller på med.

Routamaa säger att föreningen kommer att delta i bolagsstämman och företräder där många små aktieägare.

- Jag vill se en förnyelse i styrelsens sammansättning.

Framtidens Anvia

Medan Routamaa hävdar att det förekommer egendomligheter i Anvia jobbar Anvias styrelse på att få bolaget lönsamt igen. Kvar är knappt 450 anställda och en omsättning på cirka 75 miljoner.

Kärnverksamheten telekom tog Elisa hand om och i Anviakoncernen återstår en rad dotterbolag; Anvia Securi, installationsföretaget Viria, Fenix Solutions, Hibox systems och Sappa ab i Sverige. Lägg till fastighets- och placeringstillgångar.

Anvia är ett helt annat bolag efter att telekom försvann, säger styrelsemedlem Dan Örndahl. Efter affären med Elisa kan Anvia bokföra en vinst för räkenskapsperioden på nästan 46 miljoner euro det första halvåret.

Men det är alltså en vinst av engångsnatur, den operativa verksamheten gav under samma period miljonförluster. Affärsverksamheten är inte lysande, det håller Dan Örndahl med om.

- Men det andra halvåret ser bättre ut än jag trodde, säger Örndahl. Just nu ser styrelsen över vad man kan göra för att få upp lönsamheten i dotterbolagen.

- Men också telekomsidan har gett förluster, säger Örndahl.

Jämför man med Jakobstad kan man bara undra hur man i Vasa gör förlust, men vinst i Jakobstad.

Jakobstadsnejdens Telefon gjorde en vinst ifjol som var nästan lika stor som Anvias, men i storlek är JNT bara cirka 10 procent av Anvia.

Försäljningen av Finda aktierna kommenterar Örndahl med att Finda inte mera passade in hos Anvia. Och att resultatet för Anvia inte blev bättre det första halvåret beror på telekomförluster och kostnader av engångsnatur.

Frågan man nu i styrelsen ställer sig är hur dotterbolagen ska stärkas, en möjlighet är företagsköp.

- Det kommer att ta några år att bygga upp det nya Anvia och få dividendbetalningsförmåga, säger Örndahl.

Med ett antal miljoner i kassan överväger styrelsen nu att ge aktieägarna en extra dividend på vårens bolagsstämma. Hur stor den blir är inte bestämt.

Fortfarande är det Elisa som håller i taktpinnen i Anvia. Elisa tog över makten i förvaltningsrådet vid den senaste bolagsstämman.

- Elisa drar sig tillbaka på Anvias bolagsstämma i januari, säger Örndahl, det har vi kommit överens om.

Diskussion om artikeln