Misären både i Aleppo och i Mosul når nya djup
FN:s säkerhetsråd samlas till ett extramöte om den humanitära situationen i Aleppo, Syrien på onsdagen. Samtidigt djupnar också misären i IS-tillhållet Mosul i Irak.
På initiativ av Frankrike och Storbritannien ska FN:s säkerhetsråd diskutera möjligheterna att få in humanitär hjälp i de rebellkontrollerade delarna av Aleppo och att evakuera sårade från staden.
Sjukvården där har så gott som slagits ut under den pågående ryskstödda regeringsoffensiven mot rebellerna. Maten och bränslet börjar också ta helt slut.
Med stöd av ryska stridsflyg, den libanesiska Hizbollah-milisen och irakiska shiamiliser har de syriska regeringsstyrkornas landvinningar i östra Aleppo fortsatt.
De rebellkontrollerade delarna av Aleppo beräknas fortfarande hysa över 200 000 civila och offensiven har orsakat total hopplöshet hos en stor del av den hårt prövade civilbefolkningen.
Enligt Internationella rödakorskommittén har ungefär 20 000 civila flytt från östra Aleppo under de senaste tre dygnen. Många undviker in i det sista att fly, eftersom de oroar sig för att de ska utsättas för vedergällningsaktioner av regimen.
- Framtiden för Aleppo är i regimens och i Rysslands händer och vi uppmanar dem att sluta bomba och att låta hjälpen komma fram, sade Storbritanniens FN-ambassadör Matthew Rycroft när han föreslog extramötet om Aleppo.
Ryska försvarsministeriet, i sin tur, beskyller FN och väst för att inte erbjuda någon hjälp till de invånare i östra Aleppo som nu "befriats från terroristerna".
Den syriska regeringen och Ryssland beskriver offensiven mot de rebellkontrollerade delarna av Aleppo som ett slag mot jihadister och terrorister.
Invånarna i Mosul utan vatten
Men också från Mosul i Irak rapporteras om en allt djupare nöd bland civilbefolkningen. Där pågår de irakiska regeringsstyrkornas USA-stödda försök att återerövra Mosul från terrororganisationen Islamiska staten.
Offensiven inleddes den 17 oktober.
Vattentillförseln för uppemot 600 000 människor i de östra delarna av Mosul har strypts. Det är i östra Mosul där striderna mellan den irakiska armén och IS är som hårdast.
En del invånare där säger att en huvudledning skadats av amerikanska flygbombningar. Andra tror att IS avsiktligen har strypt vattentillförseln till kvarter som är har erövrats eller är på väg att erövras av regeringsstyrkor.
De irakiska myndigheterna försöker få invånarna att stanna i Mosul och hålla sig gömda i sina hem medan offensiven pågår. Man vill undvika en massiv flyktingvåg.
Enligt Washington Post finns det många som ifrågasätter den strategin.
IS strider utan att ta några som helst hänsyn till de civila i staden. Dödssiffran och nöden bland de civila stiger och offensiven går mycket långsamt, eftersom regeringsstyrkorna inte vill använda tunga vapen i bebodda kvarter.