Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

SR: Allt fler turkar söker asyl i EU

Från 2016
Turkisk polis använder vattenkanoner mot demonstranter i Istanbul 5.11.2016
Bildtext Turkisk polis använder vattenkanoner mot demonstranter i Istanbul 5.11.2016
Bild: EPA/SEDAT SUNA

Efter det misslyckade kuppförsöket i Turkiet i somras har antalet turkiska medborgare som söker asyl i EU ökat betydligt. Det rapporterar Sveriges radio. Ännu i fjol ville EU-kommissionen klassa Turkiet som säkert ursprungsland.

Fram till den 1 november hade det kommit 531 turkiska asylsökande till Sverige. Enligt det svenska Migrationsverket är det dubbelt så många som under hela förra året.

Från hela EU finns ännu inga tillförlitliga siffror. Den senaste siffran på turkiska asylsökande gäller till och med augusti. Då hade nästan 6 000 turkiska medborgare sökt asyl i EU och det är också en fördubbling jämfört med samma period i fjol.

- Preliminärt tror vi att det beror på den osäkra situationen i Turkiet efter det misslyckade kuppförsöket i mitten av juli i år, säger Carl Bexelius, biträdande rättschef på Migrationsverket, till SR.

De flesta söker sig till Tyskland

Merparten av de asylsökande turkarna kommer till Tyskland - över 4 000 till och med oktober. En stor del av dem var kurder.

Exempelvis tiotals avhoppade turkiska officerare som varit stationerade vid Natos anläggningar i Tyskland har också sökt asyl i landet.

Förra året föreslog EU-kommissionen att Turkiet ska föras upp på en gemensam EU-lista över så kallade säkra ursprungsländer. Enligt SR är det knappast troligt att det förslaget går igenom nu.

Diskussion om artikeln