Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Svenska Yle fattar sina egna journalistiska beslut"

Från 2016
Uppdaterad 02.12.2016 09:18.
Marit af Björkesten
Bild: Yle/ Frida Lönnroos

Enligt Svenska Yles direktör, Marit af Björkesten, ligger det inte någon större dramatik bakom finska Yles beslut att avvakta med den intensiva rapporteringen om statsminister Juha Sipiläs roll i fråga om Terrafame. - Svenska Yle fattar alltid sina egna journalistiska beslut, påpekar af Björkesten.

Det förekommer uppgifter om att ledningen för Yles finska nyhetsredaktion ska ha stoppat flera planerade inslag om statsminister Juha Sipiläs roll i fråga om Terrafame, efter påtryckning av statsministern. Det här skriver Suomen Kuvalehti på onsdagen.

Uppgifterna om självcensur tillbakavisas av Atte Jääskeläinen, chefredaktör för finska Yles nyhetsredaktion.

"Inget dramatiskt"

Enligt Svenska Yles direktör, Marit af Björkesten, ligger det ingen större dramatik bakom finska Yles beslut.

- Det finns inget förbud om att rapportera om den här saken, utan man har kommit överens om att kordinera och se till att rapportering (om Sipilä och Terrafame) inte väller ut ur alla strutar, och att man funderar över Yles roll i det här sammanhanget. Det handlar alltså om helt normal journalistik, säger Marit af Björkesten.

Hur kommenterar du Svenska Yles roll i det här?

- Det är viktigt att förstå att Svenska Yle är en egen organisation, med en egen ansvarig utgivare.

- Yle har fyra ansvariga utgivare som fungerar som chefredaktörer för det innehåll som de publicerar. Var och en fattar alltså sina egna journalistiska beslut.

"Svenska Yle fattar sina egna journalistiska beslut"

Grunden till det beslut som fattades på finska Yles nyheter handlade i första hand om den massa av journalistiska inslag som var på väg in, förklarar också Marit af Björkesten.

- På Svenska Yle har vi inte upplevt samma problem, eftersom vi inte har lika många nyhets- och aktualitetsprogram som på finska sidan. Därför har vi överhuvudtaget inte behövt diskutera den här frågan ur den här synvinkeln.

Betyder det att Svenska Yle fattar helt sina egna publicistiska beslut?

- Vi fattar alltid våra helt egna journalistiska beslut, men det är klart att vi för en dialog med finska Yle. Om vår linje skiljer sig väldigt mycket från deras, så behöver våra motiv vara väldigt tydliga.

Har Svenska Yle varit utsatta för någon form av påtryckning?

- Nej, det är inget som har nått mina öron.

Hur tror du att det här ser ut utåt i publikens ögon?

- Klart det är svårt för publiken att följa med en längre journalistisk process av det här slaget. Därför kan jag förstå att det här väcker många frågor kring vad som har hänt och varför man gör som man gör. Men jag tycker det är viktigt att förstå att finska Yle har fattat de här besluten utgående från journalistiska grunder. Det har inte funnits någon påtryckning, säger af Björkesten.

Personfoto

Yle förnekar självcensur efter statsminister Juha Sipiläs påtryckning om Terrafame

Yle stoppade artiklar på eget initiativ, säger chefredaktör.

Artikeln har uppdaterats. Rubriken ändrades 1.12.2016 klockan 13.04 från "Svenska Yles direktör: Inget dramatiskt i beslutet om Sipilä" till "Svenska Yle fattar sina egna journalistiska beslut" för att rubriken bättre ska avspegla innehållet i texten.

Diskussion om artikeln