Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fack hotar med politisk strejk med anledning av Yle-Sipilähärvan

Från 2016
Uppdaterad 30.11.2016 13:14.
Yles sändningstorn i Helsingfors
Bild: YLE / Anne Hämäläinen

Servicefacket PAM:s fackavdelning för Keskos anställda förbereder sig för en politisk strejk med anledning av påståendena om att statsministern skulle ha idkat påtryckning på Yle.

Vid sitt ledningsmöte i morse beslöt fackavdelningen att gå till kamp för yttrandefriheten, Yles anställda och pressens och mediernas frihet.

Fackavdelningen säger att en fri press är grundbulten i ett demokratiskt samhälle. Det hör till medborgarnas rättigheter att känna till de politiska ledarnas bindningar, och de fria mediernas roll är att se till att de kommer fram.

Den här rättigheten kan inte begränsas, säger fackavdelningen i ett pressmeddelande.

Farligt om makthavarna tror att de kan påverka medierna

Om medierna får stryk för att de publicerar otrevliga saker kan det leda till stora samhälleliga problem och en situation där makthavarna kan gynna sina egna fördelar utan att folket behöver få reda på det.

Fackrörelsen har en avgörande roll vad gäller försvaret av tryckfriheten. Det är farligt om den politiska eliten lever i tron att den kan påverka medierna.

PAM:s Keskoavdelning företräder många Keskoanställda särskilt i huvudstadsregionen och en strejk skulle drabba livsmedelsdistributionen. Av pressmeddelandet framgår inte när en eventuell politisk strejk skulle äga rum.

Pressmeddelandet är undertecknat av fackavdelningens ordförande Petri Järvinen och viceordförande Joonas Tuomivaara.

Enligt Tuomivaara har avdelningar vid Metallförbundet och Livsmedelsarbetarfacket varit i kontakt med honom i det här ärendet.

Diskussion om artikeln