Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Varför får vi inte distansarbeta?

Från 2016
Uppdaterad 07.12.2016 10:51.
Närbild på dator och smarttelefon.
Bild: Yle / Laura Mainiemi

En tipsare har kontaktat Yle Spotlight med frågor om distansarbete. Enligt tipsaren är allt prat om att satsa på distansarbete inget annat än just prat.

Tipsaren skriver bland annat: “Det sades att mer distansarbete skulle leda till mindre pendlingstrafik och till att folk i större utsträckning skulle kunna ta jobb på andra orter. Av egen erfarenhet vet jag att det är ytterst ovanligt att människor jobbar hemifrån. I det företag jag jobbar är distansarbete inget som uppmuntras.”

Tipsaren undrar varför företag vill att anställda ska vara på kontoret vissa tider? Handlar det om brist på tillit, att ledningen tror att arbetaren ska jobba “sämre” eller kanske läcka hemlig information om han eller hon jobbar hemma?

Har du erfarenheter av distansarbete? Hör av dig till oss!

Berätta hur distansarbetet fungerat för dig och vilka regler du gjort upp med din arbetsgivare. Har arbetsgivaren varit positiv till distansarbete?

Är du företagsledare med anställda, vad anser du om distansarbete? Gynnar det företaget eller kan det leda till probelm?

Nytt tillägg 1.12:
Chefer måste släppa kontrollbehovet och företagen måste kunna leda distansjobbare. Det säger Ulla Vilkman på Master Suomi, i en intervju för Svenska Yle i januari 2016.

- Cheferna måste lita på att distansarbetarna gör sitt jobb. I regel vill också människor göra sitt jobb bra och det är bara enstaka personer som missbrukar förtroendet, säger Vilkman.

Läs hela artikeln här.

Nytt tillägg 7.12:
15 procent av finländarna arbetar på distans åtminstone några timmar i veckan. Det här enligt en undersökning gjord på Arbetshälsoinstitutet år 2008.

Dessutom uppger 34 procent av löntagarna att de ibland utför uppgifter, i anslutning till sitt huvudsakliga arbete, hemma. Enligt Arbetshälsoinstitutet visar många undersökningar att Finland är i topp bland länderna i Europa vad gäller distansarbete.

I en enkät som försäkringsbolaget If gjorde hösten 2012 uppgav tre av tio finländare att de jobbar på distans åtminstone en gång i månaden.
Läs mer här.

Tipsa Spotlight

Detta är ett offentligt tips som har skickats in till Spotlight. Uppgifterna i tipset är inte bekräftade.

Diskussion om artikeln