Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Frustration och förhoppningar i den dejtande ankdammen

Från 2016
Man ger blommor åt kvinna
Bild: Yle / Sebastian Dahlström

Att träffa en ny partner kan stundvis kännas som ett jobb. Ett otacksamt sådant där ens ansträngningar och kämparanda sällan belönas med mer än en besvärad träff över en kaffe eller drink. Ett sökande efter en själsfrände eller en arbetsintervju för sex. Experter talar om dejtningsutmattning som ett nutidsfenomen.

Vi frågade er hur ni upplever singellivet och vilken stämning som råder i den finlandssvenska dejtningsdammen och era svar kan bäst sammanfattas som misstänksam förhoppning. De flesta tror att man kan hitta någon via nätet samtidigt som tvivlet på att personen bakom profilen verkligen motsvarar verkligheten är stor.

Konkurrensen på nätet är hård

I en värld där det yttre är tung valuta kan Instagramfilter och fördelaktiga fotovinklar förvrida sanningen. Det som står nämnt i profilen behöver inte vara sant över huvudtaget. Den trendiga mössan har gömt en tillbakadragen hårlinje, bikinibilden visade sig vara tagen före de tre barnen, singeln var i verkligheten gift. Konkurrensen är hård och alla knep verkar vara tillåtna.

”Att som ung man ge sig ut på nätet för att söka är tröstlöst. Konkurrensen är stenhård, och sannolikheten att man får svar på ett meddelande är en på tio. Av det fåtal kontakter man får ska man sen gallra ut mer eller mindre skickliga bedragare som dyker upp då och då. Men för mig slutade det ändå bra, hittade min kärlek på nätet till sist!”

Oberoende besvikelserna är det glädjande att märka att förhoppningarna om att kärleken vilken dag som helst kan dyka upp på telefonen fortfarande är starka. Alla har vänner och bekanta som träffat sitt livs kärlek på nätet och den tanken är mysig att ha med sig då man släcker lampan på kvällen.

”Jag upplever nätdejtning som en positiv grej. Och då menar jag inte Tinder utan nätsajter som kräver att man satsar tid på att bygga upp sin egen profil och att reflektera över sina egna värderingar och vad man förväntar av den andra. Jag tycker man kan märka ganska snabbt på nätet om kommunikationen funkar. När det flyter på så märker man det nog.”

Två skumppaglas skålar
Bild: Yle / Sebastian Dahlström

Tveeggat svärd att vara singel

Många är nöjda med sitt singelliv och kvinnor verkade överlag vara mer okej med sitt singelskap än män. Istället för att satsa på kärlekslivet satsar man på sig själv, sin karriär och övrigt socialt umgänge. Samtidigt säger de flesta att det ”inte skulle göra något” om den rätte råkade dyka upp.

”Det är ett tveeggat svärd att vara singel. Visst, jag är nöjd över att kunna göra vad jag vill utan att någon klagar. Samtidigt.... när mina vänner skriver på Facebook hur glada de är över att de nyss fick sitt N:te barn, när jag ser bilder av förlovningsringar och resor kan jag sitta i min stökiga lilla lägenhet och förbanna min ensamma existens.”

”Är ensamstående förälder med ensam vårdnad. Jag trivs ensam OCH försöker hitta en partner. Har inte saknat en partner på många år men har nu gett mig ut i "dejtningsträsket". För mig är det en möjlighet men att fortsätta utan partner är verkligen ingen omöjlighet. Ser hellre vad jag har än vad jag inte har.”

Singel senare i livet

Att bli singel senare i livet är en ensam sits att hamna i. De flesta i bekantskapskretsen har sina familjer och eget program. De män som är singlar väljer helst yngre kvinnor medan kvinnor unnar sig en yngre man om möjligt. Som partner säger dock de flesta att någon i ens egen ålder är bäst.

”Visst är det som ett jobb att dejta aktivt, det tar mycket tid och kräver motivation men man lär sig mycket om sig själv och andra och det är utmanande att gå utanför sin bekvämlighetszon. Ibland tycker jag synd om mig själv och undrar hur en så underbar person som jag inte duger. Ett problem verkar vara åldern. Tant över femtio är inte så het på Tinder.”

Efter att jag skilde mig hade jag en period då jag dejtade unga damer men ganska snabbt märkte jag att det där glappet på 15-20 år blev ganska påfrestande till sist. Nu har jag en flickvän som är i min ålder och vi är på samma sida i livets bok.

Två katter med svansarna formade som ett hjärta
Bild: Yle / Sebastian Dahlström

Singel och nöjd

Överlag verkade det som att det individualistiska tänkandet i vårt moderna samhälle har tagit bort pressen på att leva i ett traditionellt parförhållande. Vissa använder dejtning som tidsfördriv medan andra inte orkar anstränga sig nämnvärt utan istället är nöjda med sin situation.

”Jag är en av dem som är genuint nöjd med att vara singel. Jag testade faktiskt nätdejtning ett kort tag för några år sen men kom till att det inte är för mej. Bara för att "normen" är att vara två så behöver jag ju inte ha en partner för det. Intressant nog har många rätt svårt att tro på att man faktiskt kan trivas med att vara singel, men folk må nu tänka vad dom tänker.”

Läs också:
Hannah Norrena: Nätdejtning är vår tids fönstershopping
Förälskelse är kemi - inte magi

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln