Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

Hajbos julkalender 2016

Från 2016
Uppdaterad 01.12.2016 09:39.
logo Topp Tomte 2016 på vy av ylehus
Bildtext Årets julkalender utspelar sig i Ylehuset i Vasa.
Bild: hajbo/yle

Det är förvirrande med så många olika tomtar i olika länder. Därför har EU i år bestämt att det bara får finnas en huvudtomte i Europa.

För att bestämma vilken tomte som ska bli huvudromte väljer EU:s randomsökare ut tre experter för jobbet. Tillsammans blir experterna en jury som i realityshowen Topp Tomte jobbar hårt för att luska fram den bästa tomten.

Juryn testar hur bra tomtarna är på att koka gröt, fixa julkort och känna till barnens önskemål. Vilka är tomtarnas styrkor? Juryn jobbar i tätt samarbete med EU och tomtarnas framsteg rapporteras varje vecka. Den 24 december ska jobbet vara klart.

tomtejuryn visar upp en guldbiljett
Bildtext Topp Tomte juryn som valts ut av EU. Moa, Emilia och Willy.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Juryn

I rollerna som jurymedlemmar ser vi Emilia Enelund, Moa Mecklin och Willy Wulff.

-Det var jätteroligt att vara med, säger Enelund. Fast ibland fick vi vänta jättelänge mellan scenerna. Då passade vi på att göra läxor, men hade också mycket kul tillsammans.

Wulff tycker att trickfilmsintaget, där EU och juryn träffades, var intressant. Då skulle man bara titta rakt mot en grön vägg och föreställa sig att juryn satt där.

Också Mecklin tycker att det var jätteroligt att få välja Topp Tomten och alla är eniga om att luncherna var dagens höjdpunkt, speciellt då de fick äta pizza.

Programledaren öppnar showen
Bildtext Janna håller i trådarna under showerna.
Bild: hajbo/yle

Det tycker även Janna Siegfrids. Hon axlade ett stort ansvar som programledare för Topp Tomte och hade många repliker att komma ihåg.

-Det var inte så lätt alla gånger. Tur att allt jag sa fel kunde klippas bort, säger Siegfrids och skrattar.

santa claus, farfar frost och tomtenisse i varsin logo
Bildtext De tre tomtarna som deltar i tävlingarna. Tomtenisse, Santa Claus och Farfar Frost.
Bild: hajbo/yle

Huvudtomtarna spelas av Kaija Grannas, Sandra Kakkuri och Olof Englund. Det var väldigt varmt i de tjocka kläderna och det stora skägget.

Tomtenisse

Tomtenisse spelas av 16-åriga Kakkuri. Hon berättar att det man ser i rutan bara är en bråkdel av allt man gjort under inspelningarna.

-Vi fick vänta en hel del på varandra och på tekniken. Omtagningarna tar också mycket tid. Vi utnyttjade pauserna till att studera så att vi inte skulle halka så mycket efter i studierna. Att hitta sin roll tog tid. Det gällde att hitta samspelet mellan de olika karaktärerna, säger Kakkuri.

Santa Claus

Den amerikanska tomten Santa Claus spelas av Kaija Grannas.

-Vi har fått göra många olika saker och allt har varit jätteroligt. Det var speciellt att stiga in i Radio Vegas studio när sändningen höll på som bäst. En av höjdpunkterna var att få träffa och dirigera en fantastisk tomtekör som sjöng så otroligt vackert. Barnen var fantastiska och Tomtenisse blev min idol. Vi hade alla så roligt under inspelningarna, säger Grannas.

Farfar Frost

Olof Englund, som spelar den ryska tomten Farfar Frost, var överraskad över hur mycket det blir att vänta under en dag.

- Allt tekniskt tar sin tid. Det blev många tidiga morgnar i sminket men värst var nog att gnugga bort skägglimmet från överläppen efter inspelningarna. En intressant upplevelse var att lära sig åka på en hoverboard. Det var svårt i början, men gick nog bra.

Hajbos julkalender sänds på svenska.yle.fi/hajbo, på Barnens Arena och på Hajbos Youtubekanal Hajbo Oo.

Manus och regi: Christel Cisse Wunsch
Producent: Sandra Wikstrand

Diskussion om artikeln