Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Rymden nästa för ”Arga Fågeln” Vesterbacka!

Från 2016
Peter Vesterbacka i sin röda huvskjorta.
Bild: Marcus Rosenlund

Så du vill alltså åka till rymden? Då vet jag mannen du ska tala med. Peter Vesterbacka, han och hans kumpaner ska börja flyga folk ut i rymden från och med nästa år. Jo, på allvar!

Den före detta Arga Fågeln har ett nytt projekt på gång som han lovar att ska överglänsa allt som Rovio någonsin har gjort. Space Nation heter det. Och vad går det ut på?

- Space Nation är ett projekt som vi har jobbat på i många många år, och nu har vi äntligen möjlighet att tala om det. Och vi tyckte att det passade bra att berätta om det här på Slush, eftersom vi har ett av världens mest globala entreprenörskapsevenemang här i Finland och Space Nation kommer också att vara väldigt globalt. Alla nationer är inbjudna!

- Vi vill enligt finsk modell bjuda in alla och göra det hela möjligt inte bara för de sex hundra människor som redan har besökt rymden, utan erbjuda chansen åt alla att vara med.

Så med andra ord, låt mig kolla att jag har förstått det här rätt: Vesterbacka och hans samarbetspartners lovar helt på riktigt att börja frakta människor – vanliga människor som du och jag – ut i rymden?

- Precis! I liten skala till att börja med, naturligtvis, men helt på allvar!

Tungviktare bland kumpanerna

Vesterbacka och hans kumpaner har från allra första början sett till att involvera riktiga tungviktare från rymdbranschen som samarbetspartners, Mike Suffredini, tidigare chef för Internationella rymdstationen (ISS) på NASA, numera chef för sitt eget privata rymdföretag Axiom Space, var närvarande och presenterade sina planer för världens första privata, kommersiella rymdstation som kommer att få sin början förhoppningsvis så tidigt som 2020, i form av en modul på den nuvarande Internationella rymdstationen, och så ska den utvidgas därifrån när ISS i sinom tid tas ur bruk.

Med på lanseringsfrukosten var också den tidigare NASA-astronauten och rymdskyttelpiloten Gregory H. Johnson, med två turer till rymden på sin meritlista.

Astronauten Gregory Johnson och en skara med barn.
Bildtext Astronauten Gregory H. Johnson träffade barn och svarade på deras frågor under sitt besök på Slush.
Bild: Marcus Rosenlund

Exakt vilken raketoperatör som ska stå för själva transporterna till rymden och tillbaka är ännu en hemlighet, men Vesterbacka säger att man kommer att avslöja fler detaljer under de kommande månaderna. Han tror hur som helst att det kommer att bli samarbete bland annat med Elon Musk på privata rymdtaxifirman SpaceX, och Jeff Bezos på Blue Origin.

Från rädisfrön till rymdresor

Själva astronaututbildningen koordineras av ytterligare ett partnerföretag, Cohu Entertainment, vars grundare och VD Kalle Vähä-Jaakkola också var närvarande och gjorde sitt bästa för att försäkra pressen om att jo, det här är på riktigt, let’s do this!

Och till Cohus meriter hör ju faktiskt att de redan har lyckats med att skicka en försändelse med rädisfrön till Internationella rymdstationen. De här fröna ska nu, efter tre månader i rymden, delas ut till finländska skolor för att användas i utbildningen.

Okej då, låter lovande, även om jag hade smålett skeptiskt åt nästan vem som helst annan än Peter Vesterbacka som hade kommit med samma nyhet. Men Peter Vesterbacka har ju en tendens att göra verklighet av de mest hejdlöst hårresande planer och han har något av en förmåga att sälja snö åt inuiter, så jo, jag lyssnar fortfarande. Berätta mer – hur ska min tioåring där hemma, som alltid har velat bli astronaut, gå till väga?

- Han kan snart ladda ned astronautträningsprogrammet, vi kommer att lansera det under de kommande månaderna. Det är början på det hela, och de som klarar sig bäst i den här online-mobil-astronaututbildningen kommer sedan att ha möjlighet att delta i den fysiska astronaututbildningen. Vi kommer att ha centra på flera ställen i världen. Så i princip är det möjligt för vem som helst att utbilda sig till astronaut och vara med.

"The right stuff"

Vilka egenskaper är det då som gäller för den som vill ha en riktig chans att ta sig till rymden? Vilket är ”the right stuff” som Space Nation är ute efter?

- Man ska ha rätt attityd. Och så ska man såklart vara uthållig och beredd att studera och träna hårt.

Vesterbacka säger att Space Nation har tagit inspiration av den finländska utbildningsmodellen som ständigt prisas och rosas i världspressen, och den går ju uttryckligen ut på att alla, oberoende av bakgrund, ska ha samma möjlighet att skaffa sig en högklassig utbildning. Så slutsatsen här är väl då att den första astronauten från Space Nation-programmet kan vara finländsk, självklart, men lika sannolikt från Ghana eller Nepal. Återstår att se. Hur som helst, säger Vesterbacka:

- Det är en väldigt finsk, en väldigt demokratisk approach till det här.

Drömmer då Peter Vesterbacka själv om att resa till rymden?

- Jag har personligen inga planer på att resa till rymden men jag tycker att det är väldigt bra att vi kan inspirera folk och göra det möjligt för alla att vara med. Och rymden är ju oerhört inspirerande!

Större än Angry Birds!

Vesterbacka lovar också att Space Nation kommer att bli större än Angry Birds, som också för övrigt har erövrat rymden i en av sina tidigare upplagor, Angry Birds Space. Det finns till exempel en YouTubevideo där det spelas Angry Birds på Internationella rymdstationen. Men Angry Birds, med sina mer än två miljarder nerladdningar, kommer alltså att blekna i jämförelse med det här, försäkrar Vesterbacka.

- Nå, det finns ju sju miljarder människor på jorden, så det kommer nog att bli väldigt stort.

Vesterbacka, som enligt säkra källor inte har upplevt en enda anspråkslös minut i sitt liv, medger att planerna är oerhört ambitiösa, men han ser det som ett exempel på att fler och fler i det här landet vågar stå upp och ta risker, göra saker med ribban satt väldigt högt. Och självförtroende är aldrig fel.

- Varför skulle vi inte göra det här i Finland? Det finns ingen orsak till varför sådant här skulle hända bara i USA eller Kina, vi kan såklart göra det här också och på typiskt finskt manér så bjuder vi in hela världen! Vi är ju bara fem miljoner här så vi behöver lite hjälp.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln