Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Så här får du Arenan och andra webbkanaler att synas i din tv - oberoende av om den är smart eller inte

Från 2016
Uppdaterad 25.04.2017 18:53.
En kvinna tittar på traditionell tv i bakgrunden, och en annan tittar på tv via datorplatta i förgrunden.
Bild: Yle Kuvapalvelu / Jyrki Valkama

Smart-tevena är nuförtiden fulla av olika direktuppspelnings- eller strömningstjänster, men det kan kännas ganska komplicerat att använda dem. Yle Arenan, Katsomo, Ruutu eller Netflix finns färdiga att använda i de flesta tv-apparater bara genom en knapptryckning.

Vi har sammanställt instruktioner för hur du får till exempel Yle Arenan att fungera i din teve. Vi tar först upp smart-tv och dess egenskaper och sedan vilka möjligheter som finns om du har en teve av äldre modell.

1. Nätförbindelserna i skick

Att titta på till exempel Yle Arenan i tv-rutan kräver en fungerande nätförbindelse. Nätförbindelsen kan vara trådlös, om du har en smart-tv med stöd för en trådlös nätförbindelse.

2. Använd strömningsapparna i teven

Du kan använda strömningsappar via tv-rutan på många olika sätt. Det är allra lättast att använda smart-tvn:s egna appar. Du kommer åt app-menyn genom att trycka på den knapp på fjärrkontrollen som har symbolen av ett hus eller där det står “smart”.

"Det viktigaste är att du redan då du köper en teve försäkrar dig om att till exempel Arenan-appen fungerar i den. Det bästa sättet är att be försäljaren visa hur appen fungerar i teven", tipsar Kari Haakana som är chef för Arenatjänsterna på Yle.

Om den app du vill ha inte finns i menyn, kan du söka den i tevens appbutik. Den största delen av strömningsapparna är gratis.

"Tevenas och telefonernas appbutiker fungerar på samma sätt. Man söker appar och om man hittar Arenans app eller vilken som helst annan app så kan den appen också användas i teve", säger Haakana.

Svenska Yles webbplats kan du kolla upp i vilka apparater Arenan-appen fungerar.

3. Koppla ihop mobiltelefon och tv

Om du inte hittar de appar du vill ha i din smart-tv, men nog i din pekdator eller telefon, så kan du koppla ihop teven med din telefon. Då ser du samma innehåll i din tv-skärm som i din mobil.

Det här kallas screen mirroring, skärmspegling. Speglingen kopplas på via inställningarna i mobilen, varefter kopplingen mellan apparaterna ska godkännas via tv-rutan. Teven använder mobilens (telefonens eller pekdatorns) internetförbindelse, vilket innebär att apparatens batteri förbrukas betydligt snabbare än vanligt. Därför lönar det sig att ha telefonen kopplad till en strömkälla hela tiden.

Teven och mobilen går att koppla ihop bara om de är kompatibla. Huruvida de är kompatibla beror på tillverkaren och användargränssnittet.

En smart-tv och telefon av märket Samsung känner i regel igen varandra, medan en Apple-telefon (med operativsystemet Ios) inte kan speglas på en Samsung-tv.

Hur vet jag om min tv är en så kallad smart-tv?

I dag är det svårt att köpa något annat än en smart-tv. Men användningen av smart-teven väcker en massa frågor, säger Kari Haakana som är chef för Arenatjänsterna på Yle.

"Många är vana vid att använda dator och smarttelefon, men smart-tv är relativt nytt. I de finländska hushållen har de blivit vanligare de senaste fem åren", säger Haakana.

Det är bra att hålla i minnet att inte alla tv-apparater som säljs nuförtiden är smart-teveapparater. Det lönar sig att kolla upp det här med försäljaren innan du slutför köpet. Om du redan har skaffat en teve kan du kolla upp vilka smartegenskaper den har i manualen.

Vad om jag inte har en smart-tv?

Det gör inget om du inte har en smart-tv. Det finns också andra sätt att få Arenan att synas i din tv-skärm.

1. Kringutrustning

Innehåll som kan ses via telefon eller pekdator kan också flyttas över till tv-rutan med hjälp av kringutrustning. Exempel på sådana är Apple Tv eller Chromecast. De kopplas till tevens HDMI-uttag.

"Chromecast fungerar oberoende av om användarens smartapparat är av märket Apple eller Android. Smartapparaten fungerar i princip som en fjärrkontroll till Chromecast. De här tilläggstjänsterna kräver en nätförbindelse för att fungera", säker Kari Haakana.

2. Spelkonsoler

Det går också att använda olika strömningsappar i spelkonsoler av märket Sony Playstation och Microsoft Xbox. Man ska själv ladda ner de appar man vill ha i apparaten.

Yle Arenan-appen finns att få bara till konsoler av märket Playstation 3 och Playstation 4.

3. Att koppla datorn till teven

En bärbar dator går att koppla till teven till exempel med en HDMI-kabel. Då fås det innehåll som snurrar på datorskärmen att synas i tv-rutan.

"Den fungerar om datorn har en sådan utgång att den passar ihop med teven. I vissa fall kan datorns grafikkort utgöra ett hinder, om den inte har tillräcklig kapacitet för att få fram en högklassig bild på tevens stora skärm", berättar Haakana.

4. Operatörernas underhållningstjänster

De underhållningstjänster olika operatörer erbjuder gör det möjligt att se webbinnehåll via teven till exempel via en webbox som kan kopplas till tv-apparaten. Elisa Viihde är ett exempel på en sådan.

Text: Kalle Mäkelä