Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Orsaken till Kallas magplask: Hjärtproblem

Från 2016
Charlotte Kalla.
Bildtext Charlotte Kalla var utmanad efter söndagens tävling i Ruka.
Bild: imago/GEPA pictures/ All Over Press

Charlotte Kallas djupdykning i Ruka förbryllade många – inklusive Kalla själv. Nu står det klart att den svenska skidstjärnan hade problem med förmaksflimmer. Kalla ska kunna fortsätta träna och tävla.

Kalla var sjuk tidigare i november och stod för en minst sagt darrig prestation på damernas tio kilometer klassiskt i Ruka på söndag. Kalla slutade 75:a, fyra minuter efter segrarinnan Marit Björgen.

– Det är en känsla som jag aldrig har haft tidigare. Jag blir ju som fundersam vad det är, sade Kalla efter söndagens lopp.

Hon beslutade att stå över världscuphelgen i Lillehammer för att gå till grunden med problemet. Nu har hon fått svar: hjärtproblem, närmare bestämt förmaksflimmer.

”Ingen fara” – kan återgå till träning

Kalla undersöktes på tisdag och onsdag och visade upp goda värden, säger landslagsläkaren Per Andersson i ett pressmeddelande.

– Efter utredningen känner vi oss medicinskt trygga i att det inte är någon fara för Charlotte att återgå i träning och fortsätta att tävla på högsta internationella nivå.

Beskedet är skönt, säger Kalla. Hon vill blicka framåt.

– Jag mår bra och har inte känt något konstigt i kroppen vare sig före eller efter loppet. Jag är givetvis lättad över att undersökningarna gett vid handen att jag inte är sjuk på något sätt.

– Med facit i hand får det nog tillskrivas att jag ville mer än kroppen den här dagen och att jag inte hade tävlat innan. Det blev en chock, säger hon.

Reviderar tävlingsschemat

Förmaksflimmer betyder att hjärtat slår oregelbundet, ofta snabbare. Det gör att blodet inte pumpas runt i kroppen lika effektivt som vid normalt tillstånd.

Svenska skidförbundet vill skynda långsamt och gör om tävlingsplanen för vintern.

– Nu tar vi en dag i taget framåt och låter Charlotte komma igång med sina normala rutiner, säger Andersson.

Diskussion om artikeln