Kärlek vid första ögonkastet? Inte för Cajsa
Hon kommer kanske aldrig att känna kärlek vid första ögonkastet, aldrig ha ett engångsligg eller flörta med främlingar. Cajsa Sundqvist kom ut som demisexuell i ett blogginlägg som väckt stor uppmärksamhet.
Demisexualitet handlar inte om vem man blir kär i, utan hur du blir kär i någon. Många vill lära känna personen innan man går vidare i en relation rent fysiskt, men för Cajsa handlar det om mer än det.
- Folk kan ju tycka att det är klart att man ska känna personen innan man blir i ett förhållande med den, men jag känner ingen attraktion alls innan jag har format ett starkare emotionellt band till personen, det är det som är skillnaden, förklarar Cajsa.
Termen demisexuell är ändå okänd för många och Cajsa har fått höra många kommentarer som undrar varför det ska finnas så många olika termer för sexuella minoriteter.
- Definitionen på demisexualitet, att behöva känna en människa för att kunna känna attraktion, kände jag att passade exakt in på hur jag känner, så började jag se mig själv som demisexuell och använda det ordet.
Jag kan bli kär om jag känner en människa och får ta det på mina villkor och låta det ta tid, för det tar tid för mig.
Trots att kärlek vid första ögonkastet känns osannolikt för Cajsa så kan hon ändå bli kär. Men i genomsnitt blir Cajsa färre gånger kär än en person som är heterosexuell. För många handlar ändå valet om att verkligen börja träffa en ny männska om just attraktionen. Om man inte känner den känslan då man träffas, hur vet man då att man vill börja satsa på en relation?
- Jag måste bli kompis innan jag blir attraherad, men det betyder ju inte att jag blir attraherad av alla mina kompisar. För mig är vänskapen en förutsättning för att attraktionen ska kunna uppstå, säger Cajsa.
Mycket uppmärksamhet efter blogginlägget
Då Cajsa berättade om sin demisexualitet på sin blogg fick hon snabbt mycket uppmärksamhet. Svenska kvällstidningen Expressen skrev om Cajsas sexuella läggning och hon fick höra många kritiska kommentarer. Folk trodde att hon hade hittat på hela begreppet.
- Nu ville jag bara skriva och berätta om hur det är att vara jag. Men det förstod ju inte folk, utan de förlöjligade och gjorde narr av mig istället, säger Cajsa.
För Cajsa betyder det mycket att ha hittat sin sexuella läggning. Hon förklarar det som en bit av henne som hon alltid vetat att har funnits, men som hon aldrig haft ett namn på.
- Det tog länge att hitta ord för min sexuella läggning. Men varför skulle jag kalla mig nånting annat om det finns ett namn för hur jag känner?
I dag vill de flesta ta attraktionen först och vänskapen senare, men det finns nog folk där ute som vill göra som jag, tvärtom alltså.
I vardagen ändrar inte demisexualiteten mycket för Cajsa, men hon tycker att läggningen gör det svårare att börja vara i en parrelation i dag, då så många går på attraktion först och vänskap sedan. Eftersom Cajsa aldrig hade känt attraktion, så tog det en stund för henne att identifiera känslan då hon började vara i sin första parrelation.
- Attraktionen växte då fram under en längre tid och jag tänkte sedan att det måste ju vara så här det ska kännas.
En variation av asexualitet
Demisexualitet är en variation av asexualitet. En asexuell person är en människa som inte känner sexuell attraktion till någon eller som har lågt eller frånvarande intresse för att ha sex.
- Fram tills att demisexuella personer träffar någon tillräckligt länge för att attraktionen ska uppstå så är demisexuella i princip asexuella. Skillnaden är att vi har förmågan att känna sexuell attraktion efter ett tag.
Det verkar vara svårt för folk att förstå att man inte vill vara tillsammans med någon, att man kan trivas så bra själv.
Just nu är Cajsa nöjd med livet som singel, men samhällets förväntan på tvåsamhet och strävan efter att vara i en parrelation känns ändå. Folk undrar om det inte vore dags för Cajsa ha nåt på gång med någon eller att skaffa en pojkvän.
- Det verkar vara svårt för folk, framför allt i studielivet, att förstå att man inte vill vara tillsammans med någon, att man kan trivas så bra själv.
Vi måste tala om sexuella minoriteter
Cajsa blev överraskad över intresset som uppstod kring hennes sexuella läggning. Det finns folk som tycker att det räcker med nya termer och diskussioner kring sexuella minoriteteter. Cajsa håller inte med dem.
- Jag skulle gärna leva i ett samhälle var vi inte behöver några stämplar och etiketter, där vi bara kan vara människor. Men vi är ju inte riktigt där ännu. Kritiken jag fått visar ju att vi inte accepterar alla än, därför behöver vi tala om det här.