Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Alfred Backa vill gärna göra någon upprörd

Från 2016
Alfred Backa som står luta mot ett träd och läser sin bok "Finland hundranånting".
Bildtext Med hjälp av humor kan Alfred Backa ta upp även svåra ämnen.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Alfred Backa skriver om Finlands historia och hoppas att han i alla fall lyckas uppröra någon av sina läsare. En av humorns viktigaste uppgifter är nämligen att hitta det där absurda i livet.

Komikern och numera författaren Alfred Backa har fascinerats av Finland historia ända sedan högstadiet – särskilt kriget och hur vi enligt Alfred vände kappan efter vinden.

- Ett tag var vi tyskarnas bästa vän och sedan var vi ryssarnas bästa vän. Vems vän vi är nu vet jag inte riktigt, kanske vår egen. Vi tror vi kan stänga våra gränser och klara oss bra själva, säger han.

Alfreds bok Finland hundranånting tar upp Finlands historia åren 1917 till 2017. Alfred själv beskriver den som en faktabaserad humorbok, eller en humorbaserad faktabok.

Vi tror inte att vi kan förändra världen på samma sätt som de trodde.

Hundra år är ändå en lång tid och det har hunnit hända en hel del. Det svåraste att ta fasta på var de olika strömningarna i samhället.

- Folk som var med på 70-talet talar gärna om hur viktig studentrevolutionen var när de ockuperade studenthuset i Helsingfors. Allt var så viktigt på den tiden och det var lite svårt att ta sig in i. Unga i dag tycker ju inte att något är viktigt. Vissa saker är viktiga men vi är fortfarande ganska ironiska. Vi tror inte att vi kan förändra världen på samma sätt som de trodde, säger Alfred.

Vi har helt enkelt tappat kamplusten lite grann. Blivit lite för bekväma.

- Jag tror vi har fått för mycket pengar och för mycket trygghet. Vi är inte så rädda för saker och ting och då blir vi rädda för meningslösa saker i stället.

Får inte skämta om Mannerheim

Det är inte första gången som Alfred skämtar om Finlands historia och hittills har han klarat sig utan att uppröra sina läsare och lyssnare allt för mycket, förutom en gång.

- Jag pratade om huruvida Mannerheim var homosexuell och det var väldigt känsligt. Men jag vet inte om det är så känsligt numera. Det är kanske inte lika intressant nu. Men jag hoppas någon kommer att ta lite illa upp av den här boken i alla fall.

Alfred tror att inbördeskriget kommer att få en del respons.

- Och reagerar man inte på det så blir man kanske arg på att jag skriver om fortsättningskriget eller vinterkriget eller Lapplandskriget. Kommer man sig förbi dem så finns det också mycket annat eftersom jag tar upp händelser ända in i modern tid.

Får man skämta om skolskjutningar?

Några av de mer moderna händelserna som ryms med i boken är skolskjutningar, men kan man verkligen skämta om dem? Jo, om man gör det på rätt sätt.

- Det finns ju humoristiska aspekter – inte i själva handlingen men i hur regeringen behandlade det i efterhand. Till exempel att de skärpte vapenlagarna men egentligen inte gjorde så mycket annat. Det är väl det som är humorns uppgift, att hitta saker som är absurda.

Det är väl det som är humorns uppgift, att hitta saker som är absurda.

Det mest absurda rörande krigen var vår vänskap med Tyskland.

- Vi höll inte med Hitler så där offentligt, men vi var ändå på hans sida. Men så fort kriget började vända var vi emot dem och då var vi i stället på ryssarnas sida.

Det handlar väl om smart diplomati?

- Jo men lite feghet också … Det här kommer någon säkert att ta illa upp av, säger Alfred.

Historien upprepar sig - kanske vi behöver Kekkonen igen

Har Alfred då fått någon insikt i den finländska folksjälen under sitt arbete med boken? Han berättar att han märkt av den här dysterheten som är så typisk för Finland. Visst har vi tidvis varit ett plågat land men vi har ändå haft det väldigt bra under stora delar av historien. Trots det finns dysterheten alltså där.

- Insiktsmässigt så har jag väl kommit fram till att vi behövde Kekkonen där ett tag, för när han försvann så gick vi tillbaka till det gamla. Vi hade Lapporörelsen på 30-talet och lite av det högerextrema som vi börjar ha nu igen, så det är tråkigt att se att historien upprepar sig.

Förespråkar du alltså en stark ledare?

- Nej det gör jag väl inte. Kekkonen i så fall, om vi nu ska ha en stark ledare. Absolut inte Hitler.

Ett analytiskt festår

Finland fyller hundra år nästa år och det ska ju firas. Men hur ska vi fira? Alfred tycker vi borde analysera saker och ting i stället för att bara tycka.

- Jag tycker man ska ta upp det som är känsligt och tänka lite på hur vi hanterat olika saker i stället för att bara vara stolt eller bara skämmas. En analytisk fest, det låter väl jättekul?

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln