Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sverige är lockande för finlandssvenskarna

Från 2016
Gul anka
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Eila Haikarainen

Tankesmedjan Magmas analys av flyttningsrörelsen från Finland till Sverige 2000-2015 visar på en krass verklighet för finlandssvenskarnas del. Proportionellt flyttade tio gånger fler finlandssvenskar än finskspråkiga till Sverige under de senaste två åren.

Tankesmedjan Magma och Migrationsinstitutet/Centret för Svenskfinland var arrangör för seminariet som ordnades på Campus Allegro i Jakobstad på onsdagen. Grunden för seminariet utgjordes av tankesmedjan Magmas pamflett Hjärnflykt eller inte? som kom ut i höst och där den finlandssvenska emigrationen till Sverige under åren 2000- 2015 analyserades.

En jämförelse av utbildningsnivån på de som flyttar visar att det finns regionala skillnader. Överlag är utbildningsnivån bland utflyttarna inte särskilt hög - cirka 80 procent har en utbildningsnivå som motsvarar grund- eller mellannivå.

Emigrationens orsaker diskuteras i Jakobstad
Bildtext Den finlandssvenska emigrationen analyserades på Campus Allegro på onsdagen.
Bild: Yle/ Kjell Vikman

Utbildningsnivån varierar

Den lägsta utbildningsnivån har ålänningarna, följda av österbottningarna. Den högsta utbildningsnivån har utflyttarna från Helsingforsregionen. Enligt undersökningen har utbildningsnivån ändå inte, totalt sett, stigit under 2000-talet bland utflyttarna.

Utflyttningen av ungdomar från Helsingforsregionen till Sverige har lyfts fram som ett trendbrott och är nu högre än utflyttningen från Österbotten.

- Vi måste som utbildare se till att vi håller kvalitet. Det räcker inte enbart med att erbjuda utbildning på svenska i Finland, säger Sören Lillkung, enhetschef på Novia och en av inledarna på seminariet.

- Strukturer är viktiga men sist och slutligen har vi en generation som är väldigt human, de är mångkulturella och toleranta och de har kommit fram till att förändringen börjar i oss själva.

- De ungdomar jag intervjuat bekräftar delvis det här och ungdomar ser Sverige som ett öppnare land med fler möjligheter, man ser framtidstron som finns i Sverige, säger Kaisa Kepsu som gjort Magmas analys.