Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Åklagaren kräver livstid för Forsbymordet – den åtalade hävdar att han inget minns

Från 2016
Uppdaterad 02.12.2016 07:08.
Många mänkor på väg in i en rättssal.
Bildtext Rättegången pågår i två dagar.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Brottet, i början av augusti, i Rike nära Forsby i Lovisa väckte stor uppmärksamhet. Den åtalade greps i Mörskom efter en dramatisk biljakt.

Säkerhetsarrangemangen inför rättegången i Borgå är noggranna. De närvarande kroppsvisteras och alla väskor undersöks grundligt.

Förövaren och offret, en medelålders kvinna, kände inte varandra från tidigare, men den åtalade hade tidigare bott på gården där brottet begicks.

Den åtalade 28-åringen är reslig och kraftig över axlarna. Håret är kortklippt, hakan pryds av ett litet skägg. Han har på sig en grå tröja. Under den tid han sitter i rättssalen yppar han inte ett ord.

hus i trädunge.
Bildtext På offrets gård finns två boningshus.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Åklagaren, Jukka Haavisto, yrkar på livstid för mord. Som alternativa åtal föreslår han grov misshandel eller grovt dödsförvållande. Åklagaren ber också om att en sinnesundersökning bör göras.

Minns inget

Försvaret bestrider åtalen och hänvisar till minnesförlust. Enligt försvarsadvokaten minns den åtalade ingenting av dådet på gården. Möjligen kan försvarets ståndpunkt ändras under rättegången, säger advokaten. Han håller också med om att en sinnesundersökning behövs.

Under de inledande inläggen sjunker den åtalade mannen flera gånger ihop över bordet i sessionssalen. Han bevakas av fyra poliser och lämnar rätten efter cirka en timme med domarens tillåtelse. Den åtalade vill inte vara närvarande under själva rättegången.

Karta med mordplats, Forsby och Lovisa centrum
Bildtext Rike ligger några kilometer norr om Forsby i Lovisa.
Bild: Yle

De tragiska händelserna under fredagen den femte augusti gås igenom steg för steg. Detaljerna kring våldsdådet som utfördes med kniv är isande.

- Avsikten har helt klart varit att döda, säger åklagaren, Jukka Haavisto. Dådet är utfört på ett synnerligen rått och grymt sätt. Antalet knivshugg är långt över tio.

Både DNA-analyser, blodprov och fingeravtryck binder den åtalade till brottet och vapnet.

Vilket är motivet?

Eftersom den misstänkte inte har svarat på frågor kring händelserna är motivet oklart. Åklagaren driver en tes, som han baserar på polisen brottsundersökning.

- Allt visar på att den åtalade ville flytta in på gården och göra sig hemmastadd där efter själva dråpet. Till exempel tillredde han mat i ett av husen på gården och lyssnade på musik.

Vägskylt
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Gärningsmannen var på rymmen från Mariefors psykiatriska sjukhus. Han avvek måndagen den första augusti från sjukhuset och dök fyra dagar senare upp på gården i Rike. Dråpet har skett under förmiddagen.

Inga spår av alkohol, droger eller mediciner hittades i mannens blodprov efter det att han hade gripits.

Försvaret betonar att den åtalade inte hade förberett våldsdådet på något vis. Den åtalade kunde inte veta att någon person fanns på plats på gården, då han kom dit. Han kände inte offret.

- Han har trott att han är hemma igen och sedan känt sig överrumplad, säger försvarsadvokaten.

Några trähus i en skogsdunge.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Den åtalades mor bodde på gården i Rike fram till 2013, då offret köpte gården. Hon levde där ensam och skötte om hästar.

Åklagaren har en annan åsikt om det oavsiktliga med dådet.

- Nog har den åtalade vetat att han inte bor där. Dessutom har han haft en kniv med sig, då han kom till gården.