Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Konsten att vara ensam

Från 2016
Konstnären Isabella Chydenius.
Bild: Arez Metta

Konstnären Isabella Chydenius ska låsa in sig själv i sin studio på Albertsgatan i Helsingfors centrum i sju dagar utan mat. Projektet som hon kallar ”Lock in” kommer att pågå från och med söndag.

Isabellas performans ska förmedla förändring och äkta känslor genom den påfrestning som konstnären själv utsätter sig för.

– För det första vill jag visa upp förändring i största allmänhet, eftersom att det händer en hel del förändringar i samhället och i hela världen. Jag gör det från en konstnärs synvinkel och med mitt eget liv, förklarade Isabella när hon gästade Stiftelsen i tisdags.

– Jag tycker om idén att utsätta sig för en annorlunda situation och sen dokumentera vad som händer så länge man gör det.

Bara juice i en vecka

Isabella ska endast dricka juice och te under sin inlåsning. ”Utan mat? Varför?” undrade en lyssnare när hon gästade Stiftelsen.

– Jag har fastat förut och märkt hur mycket allt man äter påverkar en. När jag har fastat har jag sovit bättre och tänkt klarare. Jag har bara positiva erfarenheter av att fasta.

Konstnären själv tror inte att fastandet kommer att bli något problem.

Konstnären Isabella Chydenius i det utrymme där hon tillbringa sju dagar.
Bildtext Här ska Isabella tillbringa sju dagar i konstens tecken.
Bild: Rickard Stolpe

Galen ensamhet

Däremot har hon funderat mycket kring bristen på underhållning.

– Jag tror att det svåraste är att bli uttråkad. Det är också en sak jag är intresserad av: hur fungerar egentligen mina egna tankar?

Isabellas enda kontakt till omvärlden kommer att vara fönstret som finns i den låsta studion. Förutom maten så blir också telefonen och alla sociala medier på andra sidan väggarna.

– Jag kommer att måla under veckan, och så skriver jag mycket. Det är också jättetrevligt att bara sitta och titta på alla som går förbi tycker jag.

Förberedelserna inför inlåsningen har börjat för en månad sedan.

– Jag har fixat med kameran och försökt att äta hälsosamt och yogat mycket under den senaste månaden.

Inlåsningen är alltså inte bara möjlig att betrakta genom fönsterrutan till studion, hela veckan kommer att livesändas på Chydenius hemsida.

– Nu ska vi se hur galen jag blir, säger Isabella inför inlåsningen i ett videoklipp på hemsidan.