Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Evira bekräftar: Fågelinfluensan spridit sig till Mariehamn

Från 2016
Uppdaterad 01.12.2016 15:55.
Varning för fågelinfluensa i Mariehamn.
Bild: Yle

De döda påfåglar och sjuka höns som påträffades på grönområdet Lilla Holmen i Mariehamn bar på en högpatogen fågelinfluensa. Vilken virustyp det är frågan om utreds av livsmedelssäkerhetsverket Evira.

Förra veckan hittades fyra döda påfåglar och flera sjuka höns på Lilla Holmen. Flera fåglar har sedan dess insjuknat och en del har också dött. Resten av hönsen på Lilla Holmen avlivas för att hindra att smittan sprids.

Eftersom fågelinfluensan är högpatogen har Evira grundat en restriktionszon som sträcker sig tio kilometer bortom Lilla Holmen. Inom zonen görs extra kontroller på fjäderfägårdar och förflyttning av fjäderfä och deras produkter begränsas.

Evira undersöker nu huruvida fåglarna på Lilla Holmen bar på samma typ av virus, H5N8, som konstaterats hos döda viggar som påträffades på Åland för en vecka sedan.

Misstänkt fågelinfluensa bör alltid rapporteras

Om man misstänker smitta eller påträffar massdöd hos fåglar ska man omedelbart kontakta kommun- eller länsveterinär. Evira rekommenderar att man undviker att röra vid döda fåglar utan skyddshandskar och överlåter provtagning till veterinären.

H5N8 har inte konstaterats hos människor och enligt THL är risken för smitta ytterst liten. Överlag smittar fågelinfluensa klent till människor. Fågelinfluensa smittar enbart i närkontakt med sjuka fåglar, inte via livsmedel, ägg eller kött så länge maten tillreds ordentligt.

Jord- och skogsbruksministeriet har slagit fast att allt fjäderfä ska hållas inomhus åtminstone fram till maj.