Fullmäktige röstade nej till Guggenheim
Helsingforsfullmäktige röstade nej till Guggenheim efter en debatt som räckte fem och en halvtimme. Omröstningen slutade 53-32.
Så här röstade fullmäktige om att godkänna eller förkasta Guggenheimförslaget!
Så här röstade fullmäktige om Lasse Männistös motförslag!
kl. 0.05: 39 ledamöter röstade för Männistös motförslag medan 46 ledamöter röstade för det ursprungliga förslaget. 53 ledamöter röstade för att förkasta det ursprungliga förslaget medan 32 stödde det. Guggenheim fick nej.
kl. 0.03: Nu ska det röstas.
kl. 23.58: Det hinner bli ny månad innan fullmäktige fattar beslut om Guggenheim.
kl. 23.52: Omröstningen hägrar. Bara fyra inlägg kvar.
kl. 23.34: SFP:s gruppordförande Björn Månsson säger att Männistös motförslag inte ändrar något. Guggenheim får nej av honom. Inom SFP kommer tre ledamöter att rösta mot och två för.
kl. 23.29: Laura Kolbe (C) inleder sitt inlägg med en hälsning från arkitekterna. Kolbe var den som avgjorde omröstningen i stadsstyrelsen och därmed såg till att Guggenheim behandlas i fullmäktige.
kl.23.18: Harry Bogomoloff (Saml) uppgav nyss i kafeterian att han kommer att stöda Männistös motförslag. Han sade i Helsingin Sanomats enkät att han röstar nej. Det här torde ändå inte ändra på tippningen att Guggenheim får nej.
kl. 23.04: Omkring en timme kvar tills omröstning. 16 inlägg i kö. Ordförande meddelade för en stund sedan att kvällens övriga ärenden skjuts upp till mötet i januari.
kl. 22.52: Pentti Arajärvi (SDP) uppger nu att han inte stöder Guggenheim. Enligt Yle Huvudstadsregionens beräkningar finns nu en majoritet som kommer att rösta mot. I den här majoriteten ingår de som i Helsingin Sanomats enkät förra veckan sade att de röstar nej plus dem som i kväll har sagt att de röstar nej.
kl. 22.45: SFP:s Laura Finne-Elonen jämför Guggenheimdiskussionen med den amerikanska presidentvalskampanjen. Finne-Elonen säger att det krävs verklig wau-arkitektur för att locka turister till Guggenheim i Helsingfors och det kravet uppfylls inte. Finne-Elonen motsätter sig projektet.
kl. 22.30: Samlingspartiets Matti Enroth höll ett kryptiskt inlägg där han varken sade ja eller nej till projektet. Enroth svarade inte heller på Helsingin Sanomats enkät förra veckan. Stalltipset är ändå att Samlingspartiet rätt brett kommer att stöda Männistös motförslag.
kl. 22.20: Helena Kantola (Sannf) uppgav ändå att hon inte stöter Männistös motförslag trots ivrigt lobbande från Männistös sida. Han sågs diskutera länge med henne i kafeterian för en stund sedan.
kl. 22.19: Enligt en källa från Samlingspartiet som Yle Huvudstadsregionen pratade med i kafeterian var alla detaljer inom Männistös motförslag inte ens helt känt inom gruppen på förhand, men gruppen visste att han kommer att komma med ett motförslag.
kl. 22.14: Lobbningen inför omröstningen pågår för fullt. Lasse Männistö (Saml) söker stöd för sitt motförslag och sitter nu och pratar med Mika Ebeling (KD) i salen. Männistö har också påverkat Helena Kantola (Sannf) som nu verkar ha ändrat åsikt.
kl. 21.43: Hannele Luukkainen (Saml) säger att om Guggenheim nu en gång är en så bra affär - varför finansieras det inte helt och hållet med privata medel? Luukkainen säger att hon kommer att rösta mot.
kl. 21.37: SDP:s gruppordförande Osku Pajamäki risar än en gång projektet och får applåder från Vänsterförbundet. Därefter tar hans partikamrat Maija Anttila till orda och hon är inte alls av samma åsikt som gruppens ordförande. Välkommen bara, säger Anttila till Guggenheim.
kl. 21.08: Biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen försöker ännu övertyga dem som tvivlar. Hon säger att barn kan få komma in gratis i Guggenheim-museet.
kl. 21.05: Guggenheimdebatten har nu pågått i två och en halvtimme och pågår minst lika länge till. Just nu håller få ledamöter tiden på fyra minuter per inlägg.
kl. 21.02: Jukka Järvinen (SDP): Det finns tusentals hemlösa och visst är det bort från Arska som bor på gatan om staden sätter pengar på Guggenheim.
kl. 20.50: De grönas Sanna Vesikansa röstade för i stadsstyrelsen och säger att hon nu också stöder förslaget.
kl. 20.40: Stadsstyrelsens ordförande Tatu Rauhamäki (Saml): Jag stödde Guggenheim redan för fyra år sedan när projektet fick nej och det är ännu lättare att stöda det nu. Jag vill tacka Ritva Viljanen som har drivit det här projektet trots all kritik.
Den respons som jag har fått från väljare går över gränsen för vad som är smakfullt. Jag har aldrig varit med om någonting liknande under min karriär som politiker, säger Rauhamäki som avslutar sitt inlägg med att citera president Kekkonen.
kl. 20.30: Yrjö Hakanen (FKP): Om Rafaela Seppälä, Antti Herlin, Poju Zabludowicz etc. tror på projektet och finansierar det - varför betalar de inte då för byggandet av hela museet?
kl. 20.18: Hannu Oskala (Gröna), som också sitter i stadsstyrelsen, säger att han får stipendium i sin verksamhet som musiker, men anser inte att Guggenheim gör att det inhemska kulturfältet försvagas. Oskala hör till dem inom De gröna som stöder Guggenheim. Partiet är splittrat.
kl. 20.14: Sirpa Puhakka (VF) säger att Guggenheim är en mästare i lobbning. Hon har fått otaliga inbjudningar av dem genom åren. Jukka Relander (Gröna) frågar vad han har gjort för fel när han inte har blivit bjuden på kaffe av Guggenheims förespråkare.
kl. 20.12: Nu är det 46 inlägg i kö. Det vill säga 46 gånger fyra minuter plus flera repliker innan ett beslut fattas.
kl. 20.00: Yle Huvudstadsregionen fick nyss en pratstund med De grönas gruppordförande Otso Kivekäs i kafeterian utanför fullmäktigesalen. Kivekäs säger att Männistös motförslag kom som en överraskning också för honom och för De gröna. Han anser att det inte är ett bra sätt att göra politik på att under ett möte komma med ett helt nytt förslag.
kl. 19.46: Paavo Arhinmäki (VF) ifrågasätter nu att biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen så snabbt steg upp i talarstolen och sade att Männistös motförslag kan godkännas. Mellan raderna säger Arhinmäki att Viljanen, i motsats till resten av fullmäktige, känt till Männistös förslag på förhand.
kl. 19.41: Häftig ordväxling nu mellan Osku Pajamäki (SDP) och Tatu Rauhamäki (Saml). Ordförande ber om att de håller tyst.
kl. 19.39: Det här var en verkligt beklaglig vändning, säger Veronika Honkasalo (VF) om Männistös förslag. Enligt Honkasalo kräver förslaget ny beredning.
kl. 19.32: Yrjö Hakanen (FKP): Det var sista spiken i Guggenheimkistan. Männistö kom desperat med ett nytt förslag för att få fullmäktige att säga ja, men det här leder till att planen begravs.
kl. 19.28: Osku Pajamäki (SDP): Jag har aldrig sett någonting liknande! Att ett nytt förslag ges mitt under mötet och att beredaren (Viljanen) under samma möte meddelar att fullmäktige kan godkänna det.
kl. 19.25: Biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen säger nu att det är möjligt att fullmäktige godkänner Männistös förslag i dag utan att ärendet måste återremitteras.
kl. 19.23: Männistös och Samlingspartiets förslag handlar om att staden bara skulle stå för 73 miljoner euro av byggnadskostnaderna (inte 80 miljoner som enligt det ursprungliga förslaget). Och att staden står för 49 procent av projektets byggnadskostnader och konstmuseets licenskostnader medan cirka 51 procent betalas med privata medel som Understödsstiftelsen för Guggenheim Helsingfors har skaffat.
kl. 19.19: Männistö benämner sitt nya förslag ett motförslag men enligt Otto Lehtipuu (Gröna) handlar det om ett förslag som skulle leda till att beredningen fortsätter eftersom Helsingfors stad inte ensamt kan bestämma hur avtalet med Understödsstiftelsen ska se ut.
kl. 19.16: Männistös förslag gjorde SDP:s gruppordförande Osku Pajamäki rejält överraskad och upprörd. Pajamäki förundrar sig över att Männistö nu kommer med ett nytt förslag som fullmäktige ska ta ställning till.
kl. 19.14: Männistö kommer med ett nytt förslag där stadens borgen för grundandet av ett fastighetsbolag tas bort och där majoriteten av kostnaderna för museet är privata. Om Männistös krav går igenom kan han godkänna Guggenheimplanen.
kl. 19.13: Samlingspartiets gruppordförande Lasse Männistö säger att diskussionen har varit ångestfylld och att båda sidor har grävt ner sig på varsitt håll. I dessa tider har det blivit allt vanligare att ropa sina egna åsikter på basis av fantasier, säger Männistö.
kl. 19.07: De grönas Hannu Oskala ifrågasätter VF:s syn att Guggenheim skulle försvaga lokala konstnärer. Stöd till dem är ett politiskt beslut, säger Oskala.
kl.19.05: Gruppordförande för Vänsterförbundet, Veronika Honkasalo, säger att ingen fråga under den här fullmäktigeperioden har fått lika mycket uppmärksamhet i media som Guggenheim. Hon önskar att segregeringen skulle uppmärksammas lika mycket. Vänsterförbundets fullmäktigegrupp stöder de lokala konstnärerna och anser att Guggenheim försvagar deras position, säger hon.
kl.19.01: Skrev tidigare att 54 inlägg stod i kö, men det egentliga antalet är 57. Eftersom taltiden är begränsad till fyra minuter räcker det åtminstone fyra timmar ännu innan ett beslut kan fattas. Dessutom kan vissa ledamöter kräva repliker på inlägg. En replik får räcka högst en minut.
kl. 18.58: Silvia Modig (VF): Diskussionen inför har handlat om att dem som stöder Guggenheim anser att Helsingfors nu är en tråkig stad, vilket hon inte håller med om. Dessutom är Modig kritisk till den ekonomiska risk som staden och staten tar om avtalet godkänns. Hon syftar på det statsstöd som Guggenheim har utlovats.
kl. 18.53: Paavo Arhinmäki (VF) säger nu i sitt inlägg att de privata medel som har getts för att bygga museet inte alls är särskilt mycket. Arhinmäki säger att kravet att största delen av finansieringen är privat inte uppfylls. Den överoptimistiska uppskattningen om besökarmängden får också ris av Arhinmäki. Om besökarantalet inte uppfylls är det skattebetalarna som står för räkningen, säger Arhinmäki. Han stöder Rydmans förslag om att förkasta Guggenheimplanen.
kl. 18.48: Rydmans partikamrat Pia Pakarinen (Saml) är av helt motsatt åsikt. Hon säger att sevärdheterna just nu i Helsingfors enligt resetjänsten Tripadvisor bland annat är Sveaborg, Tempelplatsens kyrka och Spårvagnsnätet. Nu är det dags att fatta beslut om en sevärdhet som platsar på Tripadvisor, säger Pakarinen. Guggenheim är ett känt varumärke som alla känner till och det är inte bort från andra konstmuseer, säger Pakarinen.
kl. 18.43: Först ut av politikerna att tala är Samlingspartiets Wille Rydman som nu lyfter fram vilka ekonomiska risker Helsingfors stad tar om förslaget godkänns. Rydman tror inte på de optimistiska uppskattningarna om antalet turister som Guggenheim väntas locka till Helsingfors. Det är två flygplan fulla med turister varje dag, säger Rydman.
kl. 18.37: Biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen håller nu ett anförande om hur avtalet mellan Helsingfors stad och Understödsstiftelsen för Guggenheim Helsingfors skulle se ut. Helsingfors stad skulle stå för 80 miljoner euro av byggnadskostnaderna och skulle dessutom vara borgenär för ett lån på 35 miljoner euro till ett fastighetsbolag som grundas för byggandet av museet. Viljanen berättar om vilken nytta museet skulle ha för Helsingfors gällande turism och näringsliv.
kl. 18.29: Nu inleds Guggenheimdebatten i fullmäktige. 54 inlägg väntar i kön. Blir en lång kväll.