Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Så här gick korrespondensen mellan Yle och Sipilä till

Från 2016
Uppdaterad 01.12.2016 17:10.
Juha Sipilä och Atte Jääskeläinen
Bild: Yle.

Yle Uutiset har undantagsvis beslutat att offentliggöra redaktionens korrespondens med statsministern, eftersom ärendet har väckt en samhällelig debatt.

Brevväxlingen fick sin början fredag 25.11 klockan 12:19, då Yle bad Sipilä om en kommentar angående Terrafames finansiering och företaget Katera Steel.

Nyheten publicerades på finska samma dag klockan 14:05, och senare på svenska. Statsminister Sipilä svarade på intervjuförfrågan 15:09. Mottagare till detta meddelande var också chefredaktören för Yles finskspråkiga nyhets- och aktualitetsredaktion Atte Jääskeläinen. I sitt svar var Sipilä besviken över att han inte fick ge sin syn på saken innan nyheten publicerades.

- Hann ju inte kommentera innan den oansvariga artikeln redan var klar. Till god journalistik hör att den som anklagas ges möjlighet att ge sin syn på saken, skrev Sipilä.

Sipilä: Tillåtet att kritisera

Sipilä fortsätter med att det är tillåtet att kritisera honom men ber om att hans barn och släktingar ska hållas utanför. Sipilä avslutar meddelandet med att förbjuda att e-postmeddelandet kommer ut i offentligheten.

Yles redaktör besvarade Sipiläs mail klockan 15:15. Hon beklagade att Sipilä fortsättningsvis inte ville ge en kommentar och förnyade intervjuförfrågan.

Klockan 16:21 svarade Sipilä med att han var besviken över att han inte fått kommentera i den artikel som redan publicerats. Sipilä ansåg att tiden han fått för att reagera på intervjuförfrågan varit alldeles för kort för statsministerns späckade schema.

Yles redaktör svarade 16:28 med att erbjudan om att ge en kommentar fortfarande var i kraft.

Klockan 16:41 svarar Sipilä att skadan redan är skedd och att han nu ska besvara brev som han har fått av medborgare.

Klockan 17:28 vidarebefordrade Sipilä ett meddelande som kommit in från en medborgare till Yles redaktör samt till chefredaktören. Under kvällen vidarebefordrade statministern i allt drygt tio meddelanden med feedback som skickats av medborgare.

Det sista kom vid elvatiden på kvällen.

De meddelanden som Sipilä skickat vidare var anklagande i tonen och flera av dem bad honom avgå som statsminister. Språket i meddelandena var fult.

- Nu var det nog en sådan gärning, du din dödare av sjuka, pensionärer och låginkomsttagare, att det skulle vara skäl att föra ett samtal med den där lilla klumpen mellan öronen som också kallas för hjärna, och fundera om du längre har folkets förtroende, skriver en (översatt från finska).

- Du måste avgå från statsministerposten eftersom du borde ha jävat dig i besluten om Terrafames finansiering. Hade vi haft en kvinna som statsminister nu hade hon redan rökts ut, står det att läsa i ett annat meddelande (översatt från finska).

Det sista meddelandet skickade Sipilä klockan 23:07. I det meddelandet motiverar han vidarebefordrandet av medborgarnas feedback med att han ville visa vad konsekvensera av en – enligt honom – artikel som driver en agenda kan ha.

Sipilä: Förtroendet lika med noll

Sipilä avslutar korrespondensen med att konstatera att hans förtroende för Yle är lika med noll.

- Mitt förtroende för Yle är nu lika med noll, vilket inte är mer än ert förtroende för mig. Nu är det jämnt, skrev Sipilä.

Sipilä har bett om ursäkt för den kommentaren till Atte Jääskeläinen, sade han på den presskonferens som han höll idag, onsdag.

Korrespondensen fortsatte ännu på lördag eftermiddag då Yles redaktör svarade Sipilä och betonade att nyheten gjordes i enlighet med vanliga journalistiska utgångspunkter.

Sipilä besvarade detta meddelande kort med att än en gång beklaga sig över att han inte fått tillräckligt med tid att svara på vad han ansåg var allvarliga anklagelser.

Yles redaktör svarade ännu en sista gång lördag kväll, där hon redovisade för nyhetens bakgrund och än en gång upprepade intervjuförfrågan till Sipilä.

Översatt från Jari Järvinens artikel/Yle Uutiset

På torsdagen publicerade Yles redaktör Salla Vuorikoski på sin Facebook-sida hela brevväxlingen mellan henne och statsministern.

Artikeln är uppdaterad. Det sista stycket om hela korrespondensen mellan statsministern och Yles redaktör lades till den 1 december 2016 klockan 14:33.

Diskussion om artikeln