Det blev ett Guggennej - Helsingfors anklagas nu för att vara bakåtsträvande
Solomon R.Guggenheim-stiftelsen meddelade skriftligt i natt att man är besviken över att Helsingfors fullmäktige röstade ned museiprojektet vid sitt maratonmöte i går kväll.
Stadsfullmäktige i Helsingfors röstade nej till Guggenheim efter en debatt som räckte fem och en halv timme. Rösterna föll 53 - 32.
Guggenheimstiftelsens ordförande Richard Armstrong säger i en intervju för New York Times att han är överraskad över djupet av det finländska motståndet.
Han säger sig tro att motståndet egentligen i vidare bemärkelse är en reaktion mot internationalisering och globalisering.
Stiftelsen meddelade att den kommer att fortsätta delta i den internationella debatten om konst och kultur.
Man säger sig också vara stolt över den arkitekturtävling som ordnades kring bygget. Det var den största tävlingen i sitt slag någonsin - över 1 700 förslag lämnades in.
Ordförande för understödsföreningen Guggenheim Helsinki Ari Lahti säger att det varit en ära att få samarbeta med stiftelsens ordföranden Richard Armstrong och Ari Wiseman, två topprofessionella personer i världsklass.
Nu torde Guggenheimdebatten vara avslutad för gott. Biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen säger att Guggenheimkapitlet i Helsingfors är över och det kommer inte att dyka upp hos beslutsfattarna mera.
Så här röstade fullmäktige om att godkänna eller förkasta Guggenheimförslaget
Nytt förslag under mötet
Under debatten kom Samlingspartiets gruppordförande Lasse Männistö med ett nytt förslag, där den ekonomiska biten skulle ha varit fördelaktigare för Helsingfors stad.
Bland annat skulle staden stå för endast 73 miljoner euro av byggkostnaderna, jämfört med 80 miljoner i det ursprungliga förslaget.
Men när debatten i Helsingfors stadsfullmäktige avslutades kring midnatt röstades först Männistös förslag ner, och sedan röstades hela Guggenheimprojektet ner.
- Jag tycker det skulle ha varit rättvist att fullmäktige skulle ha meddelat på vilka villkor Guggenheim är välkommet till Helsingfors, säger Männistö efter beslutet.
Så här röstade fullmäktige om Lasse Männistös motförslag
De 80 miljoner euro som staden hade tänkt satsa på Guggenheim kommer inte att överföras till andra kultursatsningar.
Vill inte betala för fiaskot i Helsingfors
Bland ledamöterna som röstade för ett Guggenheimmuseum fanns SFP:s Marcus Rantala. Trots att han inte fick som han ville önskar han att han inte ska behöva diskutera Guggenheim i fullmäktige flera gånger.
- Jag hoppas att det här projektet är begravt. Jag tror inte att staden eller de privata finansiärer som finns med är intresserade av att fortsätta. Jag tror inte heller att det skulle vara bra ur demokratins synvinkel att fortsätta den här diskussionen, säger Marcus Rantala.
Thomas Wallgren (SDP) röstade mot museet. Inte heller han tror att projektet kan återupplivas mera, även om Guggenheim får beröm för sina övriga museer.
- De är ju bra de där museerna i New York och Venedig. Jag lyfter på hatten för det de gör där, men jag är glad över att vi inte behöver betala för deras fiasko i Helsingfors.
Mika Raatikainen, Sannfinländarnas gruppordförande, är inte lika säker på att det här var sista gången Guggenheim diskuteras.
- Själv hoppas jag att det är avslutat, åtminstone med de här villkoren. Men Guggenheimdiskussionen verkar ju resa sig likt Fågel Fenix ur askan på nytt och på nytt. Det här är tredje gången det diskuteras, så vi får se vad som händer. Hoppas det inte diskuteras mera.
"Vi ska inte sluta utveckla Helsingfors"
Debatten kring Guggenheim har stundvis varit hätsk och Rantala anser att debattklimatet har varit polariserande och haft drag som inte hör hemma i en demokrati.
Wallgren anser däremot att den har hållits inom rimliga gränser.
- Mitt huvudsakliga intryck är att det har varit till 99 procent en saklig och bra debatt.
Båda ledamöterna hoppas att ivern och det häftiga intresset bland invånare och politiker ska kunna överföras till andra ärenden.
- Det är ju bra att folk bryr sig om vad som händer i staden. Jag skulle önska att vi skulle ha lika stort engagemang i frågor som är ännu viktigare än Guggenheimfrågan, säger Thomas Wallgren.
De grönas Otso Kivekäs tror inte att kulturlivet dör ut i Helsingfors bara för att det inte blir något Guggenheimmuseum.
- Även om jag inte understöder det här museet, så stöder jag kulturfrämjande. Vi kommer säkert att diskutera kulturfrämjande i framtiden, säger Kivekäs.
Strax efter omröstningen i fullmäktige konstaterade Marcus Rantala att det stora beslutet inte får lamslå beslutsfattandet i staden.
- Nu tror jag det är viktigt att titta framåt och fundera hur vi kan få innovationer och stöda kulturlivet i Helsingfors. Vi ska inte sluta utveckla Helsingfors med det här.
Fullmäktige röstade nej till Guggenheim
Omröstningen slutade 53-32.