Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

THL i Jakobstad: Vågspel att inte vaccinera sina barn

Från 2016
Uppdaterad 01.12.2016 12:04.
Ett litet barn med napp i munnen får en vaccinspruta.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Att inte vaccinera sina barn är att spela hasard, säger Ulpu Elonsalo som är sakkunnig läkare på THL. På tisdag besökte Elonsalo Malmska i Jakobstad för ett möte med vårdpersonalen.

Stora grupper barn i Jakobstadsområdet står utan vaccinationsskydd. Det här oroar kommundirektör Stefan Svenfors som vill att vårdpersonalen ska få stöd i att bemöta vaccinationsmotståndet.

- Det är oroväckande att mellan 50 och 60 barn i vissa årskullar är ovaccinerade. Redan på några år blir antalet ovaccinerade rätt stort och jag är bekymrad för vad det kan innebära, säger Svenfors.

Ulpu Elonsalo säger att Institutet för hälsa och välfärd, THL, gärna är med och stöder och informerar personalen.

- Vi vill ge personalen den kunskap om både vacciner och sjukdomar som de behöver i sitt arbete, säger Elonsalo.

Barnsjukdomarna kan vara farliga

Elonsalo säger att föräldrar kan börja tveka på om de ska låta vaccinera sina barn om det finns starka kritiska röster mot vaccinationer. Det blir svårt att ta ett beslut.

- Då kanske de låter bli att vaccinera sina barn för att de inte vill ta beslutet. Men att inte låta vaccinera sitt barn, det först är ett stort beslut, säger Elonsalo.

Elonsalo säger vi glömt bort hur svåra sjukdomarna egentligen är. Det nationella vaccinationsprogrammet gör att vi inte längre ser sjukdomarna och deras följder.

- Men det är inte bara enkla barnsjukdomar, det är svåra sjukdomar som kan leda till följdsjukdomar och till och med ha dödlig utgång, säger Elonsalo.

Samlade full sal

Mötet med vårdpersonalen i Jakobstad samlade en sal full med personal och nu vill man fortsätta samarbetet.

- Jag tycker det är positivt att det finns ett stort intresse bland vårdpersonalen. Det finns en uppenbar vilja att vara med i den här diskussionen, säger Svenfors.

Förutom information om vaccinationer diskuterades även framtida samarbete med THL.

- Vi diskuterade hur vi ska gå vidare tillsammans, hur vi ska informera och vilka grupper som behöver mera information, säger Elonsalo.

Elonsalo säger att när det gäller till exempel mässling så borde 95 procent eller helst 97 procent vara vaccinerade för att en epidemi inte ska uppstå.

- På ett område där färre barn vaccineras riskerar smittan att få fäste. Det uppstår en ficka där sjukdomar kan bryta ut. Det kan vara någon som för med sig viruset efter en resa, säger Elonsalo.

Mässlingen är mycket smittsam säger Elonsalo. En förkyld människa smittar i snitt en eller två personer, men en person som har mässling kan smitta upp till 20 människor säger Elonsalo.

Elonsalo säger att barn främst borde vaccineras för sin egen skull, men genom vaccinering skyddar man också andra.

Diskussion om artikeln