Den populäraste svenska jullåten föddes på gatan
Av alla svenska jullåtar var Tänd ett ljus den mest spelade på radion i Sverige 2015. Det dröjde dock ett tag innan låtskrivaren Lasse Lindbom lyckades hitta melodin. Men plötsligt fanns refrängen där då han tog en promenad i Stockholm.
När vi kommer in i december så är de där igen. Och oberoende var man går så hör man dem. Jullåtarna förföljer oss nu i fyra veckor. Det finns de som man är helt allergisk för och det finns de som man blir glad och nostalgisk av att höra.
Den låt som antagligen toppar alla radiokanalers spellistor under julen är John Lennons Happy Xmas (War Is Over) som han skrev 1971 som en protest mot kriget i Vietnam. Kriget tog slut för länge sedan men låten fick ett evigt liv.
Det lossnade på Sveavägen
Detsamma gäller den låt som enligt statistiken var den mest spelade svenska låten på radiokanalerna i Sverige i fjol. Men det var stora födslovåndor att få till låten och graviditeten hade gått ordentligt över den beräknade nedkomsten.
Lasse Lindbom hade med de övriga i gruppen TRIAD, Niklas Strömstedt och Janne Bark, redan på sommaren 1987 diskuterat att de borde göra en jullåt. Men ingenting hände förrän i mitten av november. Då insåg Lindbom att nu måste det göras.
- På den tiden brukade jag alltid gå ut och gå i Stockholm när jag hade skrivkramp och inte kom på något bra. Så jag bestämde mig för att ta en promenad och plötsligt, då jag gick på Sveavägen, så kom den här refrängen i mitt huvud. Jag gick genast hem och spelade in den för att inte glömma det hela.
En enorm CV
Lasse Lindbom hör till de riktigt stora doldisarna inom musikvärden i Sverige. De första framgångarna fick han med gruppen Landslaget som också uppträdde på Ruisrock 1975.
Sedan producerade han de fyra första skivorna med Gyllene Tider och hela åtta skivor med Ulf Lundell, av vilka Kär och galen blev en av de mest sålda skivorna i Sverige. Han jobbade också tillsammans med Marie Fredriksson på hennes soloskivor ända tills hon slog igenom med Roxette.
Snabba ryck
Efter att han hade fått ihop refrängen ringde han genast till Niklas Strömstedt för att få hjälp med att slutföra låten. De bokade in sig i en studio och medan teknikern satt och väntade så spelade de in hela låten. Och det här var alltså i slutet av november. Och inom två veckor var skivan ute.
- Det här var säkert någon form av inofficiellt rekord för en skivutgivning för i vanliga fall tog det månader för ett skivbolag för att få ut något på marknaden, säger Lindbom och skrattar då jag ringer upp honom.
Housmartins gav inspiration
Lindbom hade varit mäkta imponerad av Housemartins version av Caravan of love som utkom ett år tidigare. Orginalversionen spelades in redan 1985 och var då en mindre hit för Isley-Jasper-Isley som var hälften av gamla Isley Brothers. Men det blev Housmartins a cappella version som sprängde banken ett år senare och den låg på den eftertraktade första platsen i England julveckan 1986.
Nytt instrument blev kör
Det var också en ren slump att en instrumentutvecklare från bolaget Yamaha, som tillverkade keyboards, råkade känna till Lindboms dröm om att göra en version med enbart röster. De hade just då introducerat ett nytt instrument på marknaden som kunde sampla en sångröst. Och både Strömstedt och Lindbom blev entusiastiska över den här möjligheten och de använde den för att få bakgrundssången att låta så fyllig som möjligt.
- En anledning till att den genast slog igenom var att man spelade den i bakgrunden till ett inslag som TV-nyheterna hade gjort. Men inte kunde vi ju ana då att den skulle bli så här långlivad. Och då det blir december så brukar mina vänner skämta med mig och säga att ja nu är det din månad igen, berättar Lasse Lindbom.
Mera om låten i Vega kväll torsdag.

Den här låten är den första i en serie som Svenska Yles musikredaktion kommer att presentera varje dag fram till julafton.
Men vad tycker du om julmusiken? Börjar man i allmänhet spela den för tidigt eller för sent? Borde den vara helt förbjuden på vissa platser? Hur mycket julmusik vill ni höra i radion? Och har du någon speciell favorit som sällan spelas?
Skriv ner dina tankar här nedan och skicka till oss. Och har du en bild med någon form av julmotiv så publicerar vi gärna en sådan i anknytning till artiklarna. Kom ihåg att kolla att vi har rätt att publicera bilden. Skicka per mail till vega.musik@yle.fi