Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tränarprojekt för kvinnor fick pris - Uotila och Miettinen hyllas

Från 2016
Marianne Miettinen.
Bildtext Marianne Miettinen hyllas i samband med "Valmentaa kuin nainen"-projektet.
Bild: imago/GEPA pictures/ All Over Press

Undervisnings- och kulturminister har delat ut de årliga Pro Idrott-utmärkelserna idag. Samtidigt fick också projektet "Valmentaa kuin nainen" ta emot ett specialpris, för att ha främjat jämställdhet mellan könen inom motion och idrott.

Undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen delade ut de årliga Pro Idrott -utmärkelserna idag den 1 december.

Pro Idrott -utmärkelsen för 2016 beviljades till sex idrottare. Priset för jämställdhet inom motion och idrott (Piikkarit-priset) delades också ut vid samma tillställning.

Priset för jämställdhet inom motion och idrott gick till projektet ”Valmentaa kuin nainen” (red. övers. tränar som en kvinna). Projektet föddes år 2013 och inleddes enkelt med träffar över grengränserna. Projektet håller på i sin nuvarande skala till 2018 och syftet är att engagera fler ex-idrottande kvinnor i tränarskap samt även att understöda de kvinnor som redan är verksamma som tränare.

Piikkarit-priset är värt 7000 euro.

Anuliisa Uotila som domare i Dancing on Ice 2013.
Bildtext Anuliisa Uotila.
Bild: All Over Press

Ett hedersomnämnande i samband med "Valmentaa kuin nainen" fick tränarna Anuliisa Uotila och Marianne Miettinen.

Priset beviljas årligen till ett projekt, ett samfund eller en privatperson som har främjat jämställdhet mellan könen inom motion och idrott. Prisen beviljas ur tipsmedel.

Pro Idrott -utmärkelserna gick till den paralympiska simmaren Eeva-Riitta Fingerroos, baskettränaren Eero Saarinen, gymnasterna Martti Mansikka, Raimo Heinonen och Olavi Leimuvirta och roddaren Matti Niemi.

Diskussion om artikeln