Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spännande presidentval i Gambia – ska diktatorn förlora?

Från 2016
Uppdaterad 01.12.2016 14:01.
Gambias president Yahya Jammeh på besök i Vita huset 5.8.2014.
Bildtext Gambias president Yahya Jammeh på besök i Vita huset med sin fru år 2014. Jammeh är känd för sin vita utstyrsel som han oftast har på sig. Dessutom brukar han ofta komplettera sin outfit med svarta solglasögon.
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Det för finländare populära turistmålet Gambia går idag till presidentval. Det kan betyda slutet för president Yahya Jammehs 22 år vid makten.

- Gud kommer att ge mig en femte presidentperiod, har Yahya Jammeh sagt. Men oppositionen har för första gången bildat en koalition och står enad bakom motkandidaten, fastighetsförmedlaren Adama Barrow, och valet väntas bli väldigt jämnt.

Gambia har förbjudit samtal till utlandet och stängt ner internet under valet. Demonstrationer är också förbjudna för att det inte ska bli oroligheter.

Det är första gången sedan Jammeh tog makten i en militärkupp år 1994 som han har så starkt motstånd, och ivern kring Barrow är stor.

När han höll sitt sista kampanjtal stående på ett biltak hurrade folkmassorna som om han var en rockstjärna.

Skralt med valobservatörer

Valsystemet är unikt – varje väljare får en stenkula som sedan släpps ner i den tunna som representerar den kandidat hen vill rösta på.

På tisdagen varnade Jammeh sina rivaler för att bestrida valresultatet när det väl publiceras, vilket kommer att ta ett tag.

- Vårt system är helt fusksäkert, det går inte att rigga valen, försäkrade presidenten. Det finns ingen orsak att demonstrera. Demonstrationer destabiliserar afrikanska regeringar.

Gambia har inte haft ett fredligt maktskifte sedan landet blev självständigt från Storbritannien år 1965.

Några valobservatörer från EU eller det västafrikanska blocket Ecowas har inte tillåtits komma till landet, men Afrikanska unionen har skickat en handfull observatörer.

Oppositionen har lyckats samla flera olika stammar och minskat klyftorna som Jammeh beskylls för att medvetet ha ökat mellan olika etniska folkgrupper i landet..

Auktoritärt styre

President Jammeh har flera gånger anklagats för förtryck och övergrepp och flera oppositionsledare sitter fängslade efter att ha deltagit i en protest i april.

Jammeh gör ingen hemlighet av sitt auktoritära styre. Han har lovat att regera i ”en miljard år om Allah så vill”. Han har också sagt att han är stolt över att vara diktator och har hotat att begrava ”ohyran som kallas opposition” djupt under marken. Men han tillbakavisar bestämt påståenden om att oppositionen skulle ha trakasserats under kampanjen.

Trots att Jammeh har stöd bland folket, speciellt eftersom utbildning och hälsovård är gratis, är det många som säger att det är något speciellt med det här valet. Förändring finns i luften i landet som bjuder på den osannolika kombinationen av “totalitarism och turister med bara bröst”, som tidningen the Guardian uttrycker det.

Folk vågar för första gången tala öppet om sina problem och uttrycka sin frustration, säger många. En stor del av människorna i Gambia lever under fattigdomsgränsen.

Gambia är ett till ytan minimalt land med under två miljoner invånare och ligger inkilat i Senegal vid atlantiska kusten. Tiotusentals europeiska turister kommer till landet varje år.

Gratis utbildning - till vilket pris?

Jammeh har tidigare påstått att han kan bota både aids och barnlöshet, och under valkampanjen har han tutat ut hur han har tagit Gambia från stenåldern till ett modernt land. Han har byggt sjukhus och hälsostationer och skolor.

- Nittioåtta procent av studerandena vid universiteten har stipendium, sade Jammeh i en intervju till BBC. Du kan inte gå 25 kilometer utan att nå en stor hälsocentral, fortsatte han.

Men kritikerna konstaterar att kvantitet inte garanterar kvalitet. Mediciner och skolböcker går ofta inte att få tag på, och finns de är de så dyra att folk inte har råd att köpa dem.

Oppositionskandidaten Barrow säger att Gambia har lidit i 22 år under Jammeh och att det nu är dags för förändring.

- Väljarna vet att jag är genuin och redo för förändring och därför litar på mig.

I fred från omvärlden

För en månad sedan meddelade Jammeh att Gambia precis som Burundi och Sydafrika tänker lämna den Internationella brottmålsdomstolen ICC.

År 2013 lämnade Gambia det brittiska samväldet och förra året utlyste Jammeh Gambia till en islamisk republik.

Människorättsgrupper befarar att om Jammeh vinner igen så kommer hämnden mot oppositionen och dem som inte stödde honom i valet att komma senare, när världen inte längre tittar.

Men världen har inte tittat speciellt mycket på Gambia under de senaste 22 åren heller, utan Jammeh har fått hålla på som han behagar.

Gambias storlek, eller snarare brist på den, och föga strategiska geografiska läge gör att det inte finns intresse internationellt att beblanda sig i Jammehs diktatur.

Diskussion om artikeln