Slutkockat i Karis - landslaget tackar för sig
Kocklandslaget lämnar Raseborg och flyttar till storstan. Laget lämnar efter sig en stad som är mera medveten om kulinariska läckerheter än tidigare.
Det finska kocklandslaget har haft sitt träningskök vid Pumpviken i Karis. Nu väljer laget att flytta sin bas till Helsingfors.
Laget har fingret på pulsen på ett helt annat sätt om det verkar i Helsingfors, säger kocklandslagets verksamhetsledare Nils-Gustav "Nile" Höglund.
- Det är lättare att komma i kontakt med sponsorer och så är det kortare väg eftersom flera kockar kommer från huvudstadsregionen.
Åkte till Finland och fixade att kocklandslag
Höglund själv är officiellt bosatt i Stockholm men kom till Västnyland för sex år sedan för att blåsa liv i det finska kocklandslaget. Laget har funnits sedan 1952 men har för det mesta varit rätt oaktivt, enligt Höglund.
- Jag fick lite gliringar från Sverige i tiderna att Finland inte syns på den internationella gastronomiarenan. Då sa jag att nu åker jag dit och så fixar vi det.
Sagt och gjort. Nils-Gustav Höglund bosatte sig i Fiskars och inom kort var kocklandslaget aktivt igen. Lagets framgångar har växt med åren och i årets kock-OS i tyska Erfurt blev det ett OS-silver. Laget vann dessutom ett guld för sin prestation i det varma köket.
- Vi har varit väldigt hemma i Raseborg och Raseborg har kommit på världskartan tack vare oss.
Enligt Höglund har Västnyland alla tider haft en god matkultur. Men gastronomin har kunnat utvecklats ytterligare tack vare kocklandslaget.
Laget har samarbetat med restauranger, invånare och kockstuderande vid yrkesutbildaren Axxell. Det har bjudits på middagar där matintresserade haft möjlighet att ge synpunkter på landslagets rätter. Det har varit mycket värdefullt, säger Höglund.
- Kulinarismmedvetandet i Västnyland har fått en ordentligt spark framåt genom att vi har varit så pass aktiva här.
Höglund lyfter fram andra aktörer såsom slowfood-rörelsen och yrkeshögskolan Novia. De aktörerna kommer att fortsätta lyfta matkulturen, även om kocklandslaget försvinner, säger han.
Satsar på mathantverk
Nils-Gustav Höglund kommer att sluta som verksamhetsledare för kocklandslaget vid årsskiftet. Än är han ändå inte redo att flytta tillbaka till Stockholm, trots att frun, barnen och barnbarnen finns där.
- Jag har nog ännu lite mera att ge för Raseborg och Västnyland. Jag blir kvar kanske ett, två år.
Höglund berättar att han ska dra igång ett projekt inom mathantverk tillsammans med andra aktörer inom gastronomi.
- Jag tror att små producenter som gör mat är inne och kommer att förbli inne. Vad man sedan gör med sina produkter är en annan sak, och där har jag lite planer på hur man kunde få saker vidare och hur man kunde få fram samverkan mellan de små leverantörerna.